Meteo

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 22 mai –  4 iunie 2023. Specialiștii anunță temperaturi ridicate în următoarea perioadă, însă nu scăpăm de ploi și vijelii.

“Vremea va fi caldã pentru următorul interval, însã gradul de instabilitate atmosfericã va fi ridicat în majoritatea zonelor din țară. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice și posibil căderi de grindină. Astfel de fenomene vor fi mai intense spre finalul acestei săptămâni. În intervale scurte de timp cantitãţile de apã vor fi mai însemnate, iar riscul pentru inundații se va menține ridicat pe unele râuri din țară. Regimul termic va cuprinde valori între 20 şi 30 de grade, cu cele mai ridicate temperaturi prin sud și sud-est”, a explicat Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.

Vremea în Moldova

În perioada 22 – 26 mai sunt estimate temperaturi diurne în creștere ușoară, astfel că vremea va deveni caldă, cu o medie a acestora de 25…26 de grade. Ulterior se va răcori până la valori de 21…22 de grade în ziua de 28 mai, iar spre finalul lunii și în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori în medie de 26 de grade. Variații termice sunt prognozoate și în regimul nocturm al temperaturilor, respectiv o medie de 9…11 grade în cele mai răcoroase nopți din interval (23, 24, 28 și 29 mai) și 13…14 grade în restul perioadei. În primele zilei din interval vremea va fi predominant frumoasă, însă începând cu 26 mai probabilitatea pentru averse va crește îndeosebi în timpul după-amiezilor.

Vremea la munte

Valorile termice estimate în zona montană pe parcursul celor două săptămâni vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 14…15 grade și minime de 6…8 grade. O răcire a vremii este estimată pentru perioada 27 – 29 mai, când media temperaturilor maxime ar putea scădea spre 11…12 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 4 grade. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Totuși în zilele de 24, 25 mai este estimată o restrângere a zonelor în care se va manifesta instabilitatea atmosferică. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp și pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page