DiversePublicitate

Cum să îți protejezi culturile de vară de dăunători: soluții eficiente

Invazia dăunătorilor în culturile agricole poate avea efecte catastrofale, dacă nu sunt luate din timp măsuri de protecție. Vara este sezonul în care atacurile dăunătorilor se intensifică, motiv pentru care culturile înființate în această perioadă sunt foarte vulnerabile  

Nu îți dorim să treci printr-o astfel de experiență, și de aceea îți oferim câteva soluții eficiente pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor în culturile de vară.

Tratamentele cu insecticide

Principalii dăunători în culturile agricole sunt insectele, atât prin numărul mare de specii, cât și prin amploarea atacurilor și a pagubelor produse. Din acest motiv, administrarea tratamentelor cu insecticide este o măsură care nu trebuie trecută cu vederea în nici un sezon.

Pentru aceasta, trebuie să alegi insecticidul potrivit pentru cultura ta agricolă, ținând cont de dăunătorii specifici plantelor, de modul lor de acțiune și de momentul administrării tratamentului.

Există mai multe tipuri de insecticide – unele cu acțiune imediată, altele cu efect mai lent dar pe o perioadă mai îndelungată. Cele din prima categorie de aplică pe suprafața plantelor și elimină rapid insectele, în timp ce insecticidele cu efect lent sunt absorbite în țesuturile vegetale și ajung apoi  în organismul insectelor care atacă plantele.

Odată ajunse în organismul insectelor, substanțele blochează procesele metabolice, ducând în final la moartea dăunătorilor.

Eliminarea buruienilor

Buruienile pot fi numite dăunători vegetali ai culturilor, iar pe lângă pagubele pe care le produc, favorizează și răspândirea insectelor în culturi. Multe specii de insecte proliferează din cauza buruienilor, și astfel atacurile pe care le dau în culturi sunt mai violente.

Dacă buruienile sunt lăsate să crească necontrolat, plantele de cultură devin rapid vulnerabile din cauza resurselor nutritive insuficiente din sol, iar atacurile dăunătorilor vor provoca astfel pagube și mai însemnate.

De aceea, eliminarea buruienilor este o altă măsură de protecție a culturilor, iar soluția cea mai eficientă este erbicidarea. Erbicidele combat în mod eficient buruienile, atât înainte de răsărirea acestora, cât și după ce și-au făcut apariția în culturi.

Respectarea calendarului lucrărilor agricole

Lucrările agricole efectuate la timp contribuie și ele la protejarea culturilor împotriva dăunătorilor, cu condiția să fie efectuate la momentul potrivit. În cazul culturilor de vară, aratul, semănatul, prășitul și administrarea tratamentelor cu produse de protecție a plantelor trebuie efectuate conform unui calendar bine stabilit, fără a depăși termenele limită.

În același timp, și fertilizarea optimă are un rol important, pentru că asigură plantelor necesarul de nutrienți pentru a se dezvolta rapid și a deveni astfel mai rezistente în fața atacurilor dăunătorilor.

Însămânțarea la distanțe optime

Pentru fiecare tip de cultură trebuie respectată o anumită distanță între rânduri și între plantele, pentru a le lăsa acestora suficient loc să crească și să se dezvolte. Respectarea acestei distanțe ajută și la prevenirea răspândiri dăunătorilor în cultură, pentru că insectele nu pot migra ușor de la o plantă la alta.

Același lucru este valabil și în cazul bolilor, pentru că se reduce riscul ca plantele sănătoase să fie contaminate cu agenți patogeni de cele bolnave.

 

Rotația culturilor

Se știe că fiecare tip de cultură atrage anumite specii de dăunători, care sunt total inofensive pentru alte plante. După recoltare, ouăle și larvele insectelor rămân în sol, iar dacă pe suprafața respectivă se înființează anul următor același tip de cultură, atacurile dăunătorilor vor surveni mai repede.

În schimb, dacă vei înființa o altă cultură, insectele din sol vor fi inofensive, pentru că plantele nu sunt pe gustul lor.

Vorbim de rotația culturilor care presupune rotirea a două sau mai multe specii de plante pe un teren, pe parcursul mai multor ani agricoli. Cu cât mai multe culturi sunt incluse în acest ciclu de rotație, cu atât scad riscurile apariției bolilor și dăunătorilor.

 

Ar mai fi de adăugat în final că trebuie să monitorizezi permanent culturile, pentru a depista din timp primele semne ale prezenței dăunătorilor și a acționa imediat pentru combaterea acestora!    

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page