Important

CULTURĂ | Cântece patriotice – frânturi din istoria poporului român- readuse în atenția publicului astăzi, la prima ediție a Festivalului- concurs coral „CÂNTECUL NAŢIONAL ROMÂNESC”. FOTO!

Au fost scrise în momente grele de oameni care, intonându-le, se simțeau mai uniți în idealurile pentru care luptau, sau la care aspirau.

Cântecele patriotice din toate timpurile, cu tematica populară, de revoltă sau de haiducie, sunt și astăzi, adevărate valori spirituale, datorită mesajelor pe care le transmit.

Există și în zilele noastre artiși, profesori sau preoți, chiar, care se simt datori să păstreze aceste valori pentru ca ele nu sunt altceva decât frânturi din istoria frământată a poporului român.

Au inclus aceste cântece patriotice în repertoriul formațiilor corale pe care le conduc și s-au prezentat, joi, la prima ediție a Festivalului- concurs coral „CÂNTECUL NAŢIONAL ROMÂNESC”.

Organizată în premieră națională de Centrul Județean pentru Conservarea și Valorificarea Tradiției și Creației Populare,  manifestarea se doresște a fi o reiterare a muzicii corale patriotice din toate timpurile.

“În vremea comunismului era obligatorie interpretarea acestor cântece patriotice. Mergeam cu toții la Cântarea României. După Revoluție nu s-a mai cântat. Cântecul patriotic nu ține doar de perioada 1945-1989, este vorba despre Revoluția de la 1848, despre Războiul de Independență, de la 1877, cele două războaie mondiale, despre Șetafn cel Mare și alte valori. Trebuie să reconsiderăm aceste valori, pentru că fac parte din tradișia poporului nostrum, pentru că, se pare, copiii numai cântă acest repertoriu ” a declarat prof.Mirel Azamfirei, referent în cadrul Centrului de Creație, inițiatorul proiectului cultural.

Timp de două ore, 16 formații corale de elevi și adulți din județul Botoșani, din Suceava dar și din Cernăuți, Ucraina, au interpretat cele mai cunoscute compoziții de gen, dar și piese mai puțin cunoscute, sau autentice culese din folclorul popular.

“Cântecul 22 iunie” este despre începutul războiului, când au plecat flăcăii la armată. E un cântec de front, foarte frumos. Îl știu în varianta asta de la tata, Humelnicu Teodor, din Ungureni. Așa cânta el… Cei care au făcut războiul știu despre ce este vorba. E un cântec care readuce în atenția tinerilor actele de vitejie, de eroism ale înaintașilor noștri” spune Mariana Honceriu, coordonatorul Grupului Folcloric “Vatra” al Sindicatului Pensionarilor din Botoșani, care a avut o reprezentație deosebită.

De departe s-a remarcat, prin prezență scenică, dar și prin repertoriul ales, Corul “Străjerii” al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava.

Juriul a fost format din specialiști domeniul muzicii, și a fost condus de artistul GRIGORE LEŞE, invitatul special al manifestării culturale, care a susținut la final și un recital pe aceeași temă.

Festival-coral-patriotic-popular48 Festival-coral-patriotic-popular 47Festival-coral-patriotic-popular51Festival-coral-patriotic-popular50

Festival-coral-patriotic-popular78

Festival-coral-patriotic-popular77

 

Festival-coral-patriotic-popular82 Festival-coral-patriotic-popular80 Festival-coral-patriotic-popular79

Festival-coral-patriotic-popular76Festival-coral-patriotic-popular75 Festival-coral-patriotic-popular74 Festival-coral-patriotic-popular73 Festival-coral-patriotic-popular70 Festival-coral-patriotic-popular68 Festival-coral-patriotic-popular67 Festival-coral-patriotic-popular66 Festival-coral-patriotic-popular64 Festival-coral-patriotic-popular63 Festival-coral-patriotic-popular61 Festival-coral-patriotic-popular58  Festival-coral-patriotic-popular83 Festival-coral-patriotic-popular84 Festival-coral-patriotic-popular86

Festival-coral-patriotic-popular88

Festival-coral-patriotic-popular89Festival-coral-patriotic-popular92 Festival-coral-patriotic-popular91 Festival-coral-patriotic-popular90

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page