Local

Caz de pestă porcină africană confirmat într-o comună din județul Botoşani – FOTO

Sorin Cornilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, i-a convocat în ședință astăzi pe membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Botoşani, la solicitarea Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, după apariția unui caz de Pesta Porcina Africana ( P.P.A.), în comuna Mileanca.

Cazul a fost înregistrat într-o exploatație non-profesională, luni 24 aprilie 2023.

Marți, 25 aprilie 2023, LSVSA Suceava a confirmat prin Buletin de Analiză oficial, prezența virusului P.P.A. în exploatație, fapt ce a determinat derularea procedurii de intervenție în astfel de cazuri. S-a constituit echipa de evaluare a animalelor în vederea despăgubirii, echipa de prindere, ucidere, sigilare, transport și neutralizare a celor 3 capete porcine vii rămase în exploatație, s-a efectuat  dezinfecția riguroasă a tuturor suprafețelor, echipamentelor și utilajelor.

Exploatația a fost plasată sub restricții sanitar veterinare privind circulația în și dinspre locația infectată, a fost întocmit Planul de Măsuri privind combaterea P.P.A. în efectivele de porcine domestic de pe raza județului, care a fost aprobat în ședința extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Botoșani din data de 26.04.2023.

Datorită faptului că proprietarul a anunțat autoritățile, animalele fiind identificate cu crotalii, au fost îndeplinite condițiile legale de acordare a despăgubirilor.

Conform hărților GPS, au fost instituite zonele de restricții privind circulația animalelor ( zona de protectie de 3 km în jurul focarului cu 3 localitati din 2 UAT-uri și zona de supraveghere de 10 km de la focar cu 17 localitati din 8 UAT-uri), precum și stabilirea celor 6 Fonduri Cinegetice afectate parțial sau total, cu măsuri specifice privind supravegherea populației de mistreți.

Au fost constituite 10 echipe de medici veterinari oficiali, care, în perioada imediat următoare, vor asigura inventarierea și examenul clinic al tuturor porcinelor din exploatațiile non-profesionale din zonele de restricții .

Focarul P.P.A. se poate stinge dupa cel puțin 30 zile de ultimul caz de moarte sau îmbolnavire, confirmat de laboratorul acreditat.

Prefectul județului a solicitat implicarea responsabilă și rapidă a tuturor celor cu atribuții în astfel de cazuri.

Sorin Cornilă: ”Pesta Porcina Africană nu se transmite și nu afectează omul, dar produce pagube economice însemnate în sectorul creșterii suinelor. Singurele specii afectate sunt porcii domestici şi mistreţii.

De aceea, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei. Este foarte important să anunțați orice suspiciune de pestă porcină africană la medicul veterinar”

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/alte-activitati/centrul-local-de-combatere-a-bolilor-animale/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page