CALENDAR | Sfântul apostol Matia

Sfântul Matia s-a născut în Betleem, din seminția lui Iuda. A studiat Cărțile Legii cu Sfântul si Dreptul Simeon. La început a făcut parte din cei șaptezeci de Apostoli. Sfântul Matia a fost ales în rândul celor doisprezece Apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți. Sfântul Evanghelist Luca ne relatează acest episod în Faptele Apostolilor: „Și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia. Și, rugându-se, au zis: Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui. Și au tras la sorți; și sorțul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli” (Faptele Apostolilor 1, 23-26).

Apostol în Etiopia
Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Etiopia, în regiunea Colchis, fiind recunoscut ca Apostolul Etiopiei. Ca propovăduitor al lui Hristos în Etiopia, a avut de suferit numeroase chinuri şi prigoane din partea locuitorilor acelor ţinuturi, fiind târât pe pământ, bătut, strujit cu fiare pe coaste și ars cu foc pe dedesubt. Locuitorii Etiopiei erau foarte cruzi, „barbari şi canibali“. Mai târziu, Sfântul apostol Matia s-a întors din Etiopia şi a vestit Evanghelia în Macedonia şi Iudeea.

Moaştele Sfântului apostol Matia
Împărăteasa Elena a adus moaştele Sfântului apostol Matia la Roma, în anul 324. O părticică din acestea a trimis-o în Trier, astăzi cel mai vechi oraş din Germania. Descoperite în secolul al XII-lea, în urma unor lucrări de restaurare a unei biserici, moaştele Sfântului au fost mutate în biserica abaţiei benedictine, care îşi va lua numele Sfântul Apostol Matia. Această abaţie este şi astăzi un mare centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-catolică.

 

One Response to CALENDAR | Sfântul apostol Matia

  1. IONUȚ DASCĂLU says:

    Sfântu apostol Matia a fost ales în locul lui Iuda.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close