ECONOMICLocal

Avertisment ANPC: Mare atenție la reducerile de Black Friday

A început deja perioada reducerilor de Black Friday pentru numeroase magazine. Românii au așteptat cu sufletul la gură să-și poată achiziționa produsele mult dorite la prețuri mici.

Cumpărătorii trebuie să se informeze cât mai bine despre produsele pe care le vor să le cumpere în perioada marilor reduceri, cum e Black Friday, dar și să consulte site-uri care afișează prețuri comparative pentru același produs. Aceasta e recomandarea directorului general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

„Reducerile mari de preţ, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât şi pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri şi a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze şi să acorde atenţie tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de preţuri, cum este Black Friday. De asemenea, recomandăm verificarea preţurilor prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică care a dus la îmbunătăţirea constantă a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele electronice. Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor de Black Friday, citiţi cu atenţie caracteristicile produsului şi verificaţi dacă acesta corespunde cu adevărat dorinţelor şi nevoilor dumneavoastră”, a scris Paul Anghel pe reţeaua de socializare.

De asemenea, o altă recomandare venită din partea reprezentantului ANPC este citirea recenziilor privind produsele oferite online. Consumatorii pot afla în acest fel multe informații despre calitatea produselor și despre seriozitatea comerciantului.

În ceea ce privește prețul redus, el trebuie să fie mai mic față de prețul anterior. În cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.

Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile „preţ nou”, „preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare, fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat.

„Pentru siguranţa contului dumneavoastră, când doriţi să achiziţionaţi online cu plata prin card bancar, căutaţi „https” în adresa URL şi o pictogramă de lacăt în bara de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. În cazul plăţilor făcute cu cardul, nu transmiteţi niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre şi parole bancare, dacă primiţi orice corespondenţă care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru”, a mai adăugat reprezentantul ANPC.

Mare atenție la reducerile de Black Friday. ANPC, avertisment pentru toți românii care cumpără produse la preț redus

Cât priveşte returnarea produselor, potrivit reprezentantului de la Protecţia Consumatorilor, în cazul magazinelor clasice, legea nu permite renunţarea la contract. Odată achiziţionat un bun, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia rambursată decât dacă este defect, aplicându-se regulile privind garanţiile.

Pentru magazinele online, legea stabileşte un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii bunului în care se poate renunţa la achiziţie, fără a oferi vreun motiv şi fără costuri suplimentare. Unele magazine online au extins acest termen la 30 sau chiar 60 de zile. Termenul de 14 zile se poate prelungi cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menţionat expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor.

Dacă vânzătorul nu trimite un curier pentru ridicarea bunului, atunci clientul trebuie să plătească returul.

Comerciantul este obligat să ramburseze preţul plătit (inclusiv costurile de livrare a bunului) în maximum 14 zile de la momentul renunţării la contract.

„Există anumite cazuri în care nu vă puteţi retrage din contract, cum ar fi, de exemplu, pentru bunurile care sunt realizate după specificaţiile dumneavoastră sau înregistrările audio, video ori programele informatice care sunt livrate sigilate şi pe care le desigilaţi. Comerciantul poate reţine, în anumite cazuri, din preţul plătit de dumneavoastră valoarea diminuată a bunurilor în cazul în care le-aţi folosit mai mult decât pentru a le testa funcţionalitatea”, a mai arătat Anghel.

Pe de altă parte, dacă bunul ajunge la client deteriorat sau distrus vânzătorul este cel care suportă pierderea, iar cumpărătorul poate solicita un nou bun sau poate renunţa la contract. Clientul are dreptul de a verifica, la momentul primirii coletului, dacă bunul din interior este în cea mai bună stare.

Regulile privind garanţiile se aplică indiferent de modul de achiziţie. În principiu, garanţia legală este de doi ani, dar exista şi excepţii precum în cazul bunurilor cu elemente digitale (televizoare, aspiratoare smart, telefoane mobile, etc.), unde garanţia poate fi de cinci ani, sau în cazul produselor de ocazie, unde consumatorul şi vânzătorul pot conveni asupra unei perioade de garanţie de cel puţin un an.

Dacă bunul se defectează sau nu respectă specificaţiile, clientul are dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a preţului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page