Important

ACTA, blocat în Parlamentul European. “Cred că va mai dura doi ani, poate chiar mai mult, până se va lua o decizie”

Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a explicat, pentru gândul, că Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) este blocat la nivel european şi nu va intra în vigoare până ce nu va exista o pronunţare a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) pe acest subiect, pronunţare care ar putea să vină chiar mai târziu de doi ani.

Winkler, membru al Comisiei pentru Comerţ Internaţional (INTA) – comisia responsabilă cu elaborarea recomandării pentru Parlamentul European în acest dosar – a participat, joi, la prima dezbatere pe tema ACTA. “A fost primul schimb de idei asupra acordului şi s-a confirmat ceea ce era de aşteptat, şi anume că există opinii puternic împărţite pe acest subiect: Verzii şi liberalii sunt foarte vehemenţi şi dau acordul ca fiind mort şi îngropat deja”, a explicat Iuliu Winkler, care a subliniat că “dezbaterea abia acum începe”.

La fel ca şi Comisia Europeană, care a anunţat deja că va trimite ACTA la Curtea Europeană de Justiţie, pentru a verifica eventualele incompatibilităţi cu Carta Drepturilor Fundamentale, INTA are de gând să sesizeze la rândul său acest for. Cererea Comisiei de Comerţ Internaţional, însă, ar putea să difere de cea a Comisiei Europene. “Încă nu cunoaştem textul sesizării Comisiei Europene. Ştim cu toţii că primeşti un răspuns în funcţie de cum pui întrebarea, iar Curtea Europeană de Justiţie va studia doar ce i se va cere”, a declarat eurodeputatul român. “Spre exemplu, noi am putea dori să aflăm dacă nu cumva conţinutul ACTA încalcă în vreun punct legislaţia existentă în prezent la nivel european“, a adăugat, pentru gândul, Iuliu Winkler, care este de părere că textul acordului “este formulat în termeni destul de vagi şi prea generali”.

sursa: gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page