EvenimentImportant

LOCAL | ,,Biserica din tramvai” își sărbătorește ocrotitorul spiritual. ,,Vin vremuri grele. Datoria noastră este să ne creștem copiii în credința bunului Dumnezeu”

Parohia Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani se află în aceste zile în sărbătoare. Lăcașul cunoscut botoșănenilor drept ,,Biserica din tramvai” își sărbătorește cel de-al doilea ocrotitor spiritual, Sfântul Mucenic Haralambie, prăznuit în fiecare an pe 10 februarie. Sărbătoarea a început duminică seara cu slujba veceniei cu litie, oficiată de un sobor de preoți, alături de care s-au rugat la unison sute de botoșăneni. Biserica din Parcul Tineretului este sigurul lăcaș din Protopopiatul Botoșani care are ca ocrotitor acest sfânt, lucru amintit credincioșilor prezenți de către preotul paroh Ioan Alupoaiei.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui Vasile Burlacu, preot misionar la Maternitatea din Botoșani. Sfinția sa a îndemnat creștinii să aibă grijă de familii și de copii. ,,Vă invit pe viitor să ținem la credința noastră, Datoria noastră este să ne creștem copiii în credința bunului Dumnezeu, așa cum părinții noștri, vrednici, nevrednici, cum au trecut ei prin vremuri, că n-a fost ușor, ne-au lăsat credința în Dumnezeu, unii dintre ei murind în închisori. Este de datoria noastră, o mână de oameni, să ducem credința în Mântuitorul Hristos, pentru că El ne încurajează: Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, Eu sunt în mijlocul lor”, a încurajat în cuvântul său părintele Burlacu, cunoscut pentru eforturile sale depuse în sprijinul copiilor și a familiilor nevoiașe.

Credincioșii prezenți au avut parte și de câteva învățături ,,tăioase” rostite în felul său caracteristic de părintele paroh Ioan Alupoaiei. ,, Mulțumim celor care au răspuns chemărilor rugăciunii. Sfântul Haralambie nu a făcut compromisuri așa cum facem noi. Vine duminica, este important să mergem la biserică, dar parcă mai important este să mă duc la piață. Am de făcut canonul dat de duhovnic, seara și dimineața, dar mai bine stau cu copiii sau mă uit la televizor că este ceva interesant. Facem compromisuri când trebuie să ajutăm un sărac. Dumnezeu nu ne mai cere sacrificii ca altădată. Dumnezeu ne dă încercări, dar dacă avem credință le depășim, dacă rugăciunea este curată și din toată inima. Trebuie să ne mărturisim credința în Mântuitorul Hristos, indiferent de împrejurări”, a spus celor prezenți preotul paroh al Bisericii ,, Izvorul Tămăduirii”.

Sărbătoarea continuă luni dimineață. Slujba în cinstea Sfântului Haralambie începe la ora 07:00 – Utrenia, după care la ora 08:30 – Sfânta Liturghie; La ora 10:30 are loc Sfințirea mică a apei și la ora 11:00 slujba de pomenire a celor adormiți.

La final, va urma o agapă frățească, la care vor participa credincioșii prezenți la sărbătoarea bisericii.

Foto&video  Andrei Vamanu si Claudia Rădeanu

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page