Important

LOCAL | Profesorul care s-a împrumutat la bancă pentru a-i duce în excursie pe elevii nevoiaşi: „În lumea satului este nevoie mai mult ca oricând de oameni dedicaţi“

Un profesor de religie care predă într-un sat de la capătul României a făcut împrumut la bancă şi a cheltuit toată bursa primită la doctorat pentru a-i duce doi ani la rând în excursii pe copiii săraci din localitate.

Vasile Postolachi este un profesor de ţară, care predă religia la Rădăuţi Prut, un sat de la capătul României. Are 30 de ani şi este doctorand la Facultatea de Teologie. Deşi se luptă de multe ori cu lipsurile materiale, profesorul de la Rădăuţi Prut şi-a cheltuit bursele, a făcut împrumut la bancă şi a bătut din poartă în poartă după donaţii, numai pentru a-i putea duce pe copiii nevoiaşi în excursii la care nici nu visau vreodată. Mai mult, a făcut rost de o bibliotecă întreagă cu carte românească pentru şcolarii din Basarabia.

Un vis din copilărie   Vasile Postolachi a absolvit Facultatea de Teologie la Iaşi. A urmat şcoala masterală şi apoi doctoratul. Deşi avea numeroase oportunităţi, Vasile şi-a dorit să ajungă profesor, în satul copilăriei sale, la Rădăuţi Prut, în judeţul Botoşani. Profesorul spune că a simţit că menirea sa era de a lumina copiii din lumea satului.    „Am simţit asta ca o chemare. Acolo în lumea satului este nevoie mai mult ca oricând de oameni dedicaţi. Eu nu mi-am dorit să plec de acolo, eu mi-am dorit să ajung acolo. Este nevoie de oameni care să lumineze şi să contribuie la dezvoltarea intelectuală şi spirituală a acestor zone“, spune Vasile Postolachi. Aşa a ajuns titular, în 2017 la Şcoala Gimnazială din Rădăuţi Prut. Cum şcoala se află la numai 100 de metri de punctul de frontieră, profesorul de religie şi-a adus aminte de o dorinţă mai veche, din copilărie: „Ieşeam adeseori cu vaca la păscut şi stăteam aşa de vorbă, peste apă, cu copiii de peste celălalt mal al Prutului. Pe atunci nu ştiam care este povestea şi istoria acestor locuri, dar mi se părea ciudat că vorbeam cu copiii din altă ţară, în aceeaşi limbă.

Citeste mai mult: pe adevarul.ro 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page