Local

LOCAL | Opera eminesciană, omagiată de tinerii liberali botoșăneni – FOTO

Ziua de 15 ianuarie este cea în care toţi românii îşi îndreaptă gândurile către cel mai mare poet al ţării, Mihai Eminescu. Încărcătura emoţională este cu atât mai mare cu cât acţiunile culturale marcante sunt concentrate pe meleagurile botoşănene, unde s-a născut şi a copilărit Luceafărul poeziei româneşti.

Aşadar,  pentru a reitera moştenirea de nepreţuit lăsată judeţului nostru, ţării noastre, Organizația Judeţeană a Tineretului Naţional Liberal a organizat, la Muzeul Judeţean, un eveniment cultural dedicat operei prozatorului, poetului și jurnalistului Mihai Eminescu, eveniment susţinut de Departamentul pentru Educaţie şi Cultură a Partidului Naţional Liberal Botoşani.

În debutul acţiunii prezidate de către Magda Roman, secretarul general al TNL Botoşani, Clarisa Epure, o elevă în vârstă de 9 ani de la Liceul de Artă a recitat poezia “Somnoroase păsărele”. Omagierea operei marelui poet a continuat prin momentele pregătite de către elevii coordonaţi de prof. dr. Ada Alexandrina Macovei, respectiv punerea într-o scenetă de teatru  a ”Scrisorii lui Eminescu către Veronica Micle şi răspunsul ei”, recitarea poeziilor „Floare albastră”, „Sara pe Deal”, sau interpretarea pe linie melodică a poeziilor „Pe lângă plopii fără soț”  sau „Dor de Eminescu”. De asemenea, prof. dr. Daniel Botezatu a făcut, dincolo de opera sa, o scurtă prezentare a omului Mihai Eminescu, iar doi elevi coordonaţi de acesta au evidenţiat pasiunea lui Eminescu pentru teatru.

Cu sprijinul viceprimarului oraşului Darabani, Alin Gîrbaci, prim-vicepreşedinte al TNL Botoşani, şi coordonaţi de prof. Mirel Dascălu, un moment emoţionant a fost cel susţinut de cei 30 copiii de la „ Clubul copiilor” din Darabani, care au cântat,  acompaniaţi instrumental, melodia „Eminescu”, versuri Grigore Vieru. Cu acest prilej, elevii dărăbăneni au vizitat şi Ipoteştiul, meleagurile copilăriei poetului nepereche.

Finalul acţiunii a aparţinut „Fetelor  de la Botoșani”, Lorena Dupu și Simona Mazăre, care au susţinut un mic recital, printre care şi celebra melodie – „Hai la Botoşani”.

„Comemorăm 168 de ani de la naşterea celui mai mare poet român. Dacă Tudor Arghezi îl numea Luceafărul poeziei româneşti, eu îndrăznesc să-l numesc Luceafărul culturii româneşti. În 1879 scria în revista „Timpul” că politica a devenit o luptă între persoane şi nu de principii, ceea ce este cât se poate de actual şi în zilele noastre. Ne procupă să schimbăm asta. a declarat Tiberiu Nichiteanu, preşedintele Organizaţiei Judeţene de Tineret Botoşani.

Tinerii liberali au ales să ofere elevilor cărţi semnate de Mihai Eminescu, încercând astfel motivarea tinerei generaţii de a-şi însuşi, păstra, preţui şi transmite zestrea pe care a lăsat-o cel mai mare poet al României.

La finalul spectacolului, Tineretul Naţional Liberal a depus, în semn de profund omagiu adus lui Mihai Eminescu, o jerbă de flori la bustul din parcul ce îi poartă numele.

La eveniment au fost prezenţi şi lideri ai partidului, printre care deputatul Cristian Achiţei, Viorel Iliuţă – preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Botoşani, Mirela Saucă, preşedintele – Organizaţiei Judeţene a Femeilor Liberale Botoşani, dar şi primarul oraşului Ştefăneşti, Florin Buţura.

Pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoşani, se năştea Luceafărul poeziei româneşti!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page