Sanatate

SANATATE | Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient

Din ce în ce mai multe studii ne demonstrează că lipsa somnului ne poate afecta viața de zi cu zi și mai ales sănătatea. Potrivit experților, durata unui somn optim este de 7-8 ore pe noapte, astfel încât o persoană să funcționeze la capacitate maximă, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.

Lipsa somnului poate avea numeroase consecințe asupra stării fizice  și psihice!

Poftă de mâncare excesivă

Lipsa somnului este direct legată de nevoia de a mânca excesiv, mai ales în timpul nopții, atunci cînd metabolismul nostru încetinește. Acest obicei poate provoca îngrășarea rapidă.

Risc de accidente

Potrivit unui studiu realizat de Fundația Națională de Somn din Statele Unite, persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au de trei ori mai multe șanse de a face un accident de mașină.

Slăbirea sistemului imunitar

Orele insuficiente de somn nu-i permit organismului să se refacă, astfel că el este mult mai expus răcelilor și infecțiilor respiratorii.

Pierderea controlului emoțional

În lipsa somnului, regiunile care gestionează emoțiile în creierul nostru este cu până la 60% mai activă, fapt ce poate duce la reacții necontrolate și, uneori, nepotrivite în anumite situații. De asemenea, încep să se observe pe chipul nostru semnele îmbătrânirii premature, iar capacitatea noastră de concentrare şi memoria scade dramatic, afectându-ne activităţile zilnice.

Hemoragie craniană

Pe termen lung, privarea organismului de somn crește riscul de a suferi o hemoragie craniană, acest lucru fiind valabil în special la adulți.

Obezitate

Somnul insuficient este direct legat de nevoia de a mânca excesiv, acest obicei fiind unul extrem de periculos. Se reduce nivelul hormonului numit leptină, care informeaza eronat creierul cu privire la saturaţie, stimulând apetitul.

Creşte riscul de cancer

Japonezii au testat un grup mare de 24.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 40-79 de ani şi au descoperit că acelea care dormeau mai puţin de şase ore pe zi erau mai expuse cancerului de sân. Constatarea a fost confirmată şi de Harvard Medical School, unde experţii au găsit legături între nivelurile scăzute de melatonină (ele scad când organismul este privat de somn) şi un risc crescut de cancer de sân.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page