ImportantInfractional

INFRACTIONAL | Conducerea tractoarelor pe drumurile publice fără permis va fi pedepsită penal

Conducerea tractoarelor pe drumurile publice fără permis, cu numere false, fără înmatriculare/înregistrare ori de către persoane care nu mai au dreptul să conducă va fi pedepsită penal, potrivit unui act normativ care a obținut recent aprobarea Executivului. Actul va intra acum în dezbatere parlamentară și, după ce va fi adoptat, va umple un gol în legislație pe care l-au subliniat atât Curtea Constituțională, cât și Înalta Curte de Casație și Justiție anul acesta.

După ce atât Curtea Constituțională, cât și Curtea Supremă au atras atenția anul acesta că varianta actuală a Codului penal are o scăpare în privința incriminării faptelor de conducere a tractoarelor pe drumurile publice fără permis, Executivul a adoptat miercuri în ședință un act normativ care va include în Codul penal infracțiunea aceasta.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din legislația penală va merge acum la Parlament pentru dezbatere, unde va fi supus votului în fiecare din cele două Camere. Apoi, el va trebui aprobat și de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Vorbim, concret, atât de tractoare agricole, cât și de cele forestiere. Astfel, pentru că mai multe texte din Codul penal privind conducerea pe drumurile publice scapă din vedere tractoarele, toate acestea vor fi modificate prin proiect. Astfel, se vor pedepsi penal următoarele fapte:

  • punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor neînmatriculat sau neînregistrat — închisoarea de la unu la trei ani sau amenda penală;
  • punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor cu număr fals de înmatriculare/ înregistrare — închisoarea de la unu la cinci ani sau amenda penală;
  • conducerea pe drumurile publice a unui tractor ale cărui plăcuțe de înmatriculare/ înregistrare au fost retrase ori care a fost înmatriculat în alt stat — închisoarea de la șase luni la doi ani sau amenda penală;
  • conducerea unui tractor pe drumurile publice fără permis — închisoarea de la unu la cinci ani;
  • conducerea unui tractor cu permisul pentru altă (sub)categorie, de către cineva care nu (mai) are dreptul să conducă (permisul i-a fost retras, anulat, dreptul de a conduce a fost suspendat sau pierdut definitiv) — închisoarea de la șase luni la trei ani sau amenda penală.

De asemenea, șoferii care consumă alcool sau stupefiante, între momentul provocării unui accident auto cu victime și momentul în care sunt recoltate probele biologice, vor fi sancționați cu pedeapsa închisorii, potrivit aceluiași proiect.

Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare acesta trebuie adoptat prin vot în Parlament, promulgat de președintele României și publicat apoi în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page