Diverse

DIVERSE | Cum treci iarna mai ușor dacă ai o mașină diesel!

Iarna vine cu zapada abundenta si cu ger naprasnic – asta inseamna probleme. Daca ti-ai luat masina diesel trebuie sa fii constient pornirea si functionarea motorului este ceva mai dificila cand temperaturile scad sub pragul de inghet.

Si asta deoarece parafina din motorina obisnuita formeaza cristale cand temperatura scade sub minus 7 grade, iar asta blocheaza alimentarea motorului. Daca vrei sa scapi de griji pe timp de iarna, iata cateva sfaturi!

Alege combustibil adecvat si de buna calitate

Alege combustibil adecvat si de buna calitate. Specialistii spun ca nu ar trebui sa te uiti la bani cand vine vorba de carburant si ca ar trebui sa alimentezi cu unul care are o temperatura limita de filtrabilitate cat mai joasa.

Mai pe romaneste, un carburant care curge liber in instalatie la o temperatura scazuta. In caz contrar, pe langa faptul ca oricum vei face rau masinii, risti sa nu mai pleci din loc la primele ore ale diminetii cand este foarte frig.

Bateria nu trebuie neglijata

Actioneaza demaratorul numai DUPA ce martorul bujii incandescente din bord s-a stins. Daca temperatura este una extrem de scazuta, dupa ce acel martor s-a stins, repeta punerea contactului pentru incalzirea aerului din motor.

Evita sa activezi simultan consumatorii electrici cand pornesti motorul

Evita sa activezi simultan consumatorii electrici cand pornesti motorul. Cu alte cuvinte, ai rabdare cu punerea in functiune a instalatiei audio, a aerotermei sau a sistemului de lumini si a stergatoarelor.

In plus, daca opresti motorul, opreste si acesti consumatori. Ii poti lasa in functiune doar daca este absolut necesar. Nu cumva sa uiti radioul pornit cand cobori din masina! Nu iti aduce niciun beneficiu!

Ai rabdare pana uleiul atinge temperatura optima de functionare

Dupa ce ai pornit motorul asteapta cateva minute inainte de a pleca la drum si asta deoarece atat uleiul din motor cat si cel din cutia de viteze au nevoie de timp pentru a atinge temperatura optima de functionare.

Nu tura excesiv motorul

Nu tura excesiv motorul si schimba viteza la turatie mai mica, adica sub 2000 de rotatii pe minut. In acest fel, prelungesti durata de viata a motorului si transmisiei si, pe timp de iarna, eviti sa faci patinaj artistic pe strazi.

Asigura-te ca ai vizibilitate

Asigura-te ca ai vizibilitate! Pentru asta trebuie sa reglezi aeroterma la temperatura maxima, sa pornesti compresorul aerului conditionat – daca ai o masina cu sisteme manuale, sa reglezi temperatura la nivel maxim, sa dezactivezi recircularea aerului si sa deschizi putin geamul de la sofer.

Verifica antigelul

Verifica antigelul! Nu strica sa verifici cu atentie nivelul lichidului de racire din vasul de expansiune.

Sursa: www.cars.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page