EvenimentImportant

LOCAL | Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfinţit biserica de lemn din Cândeşti – FOTO & VIDEO

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor s-a aflat duminică, 29 octombrie, în mijlocul credincioşilor din comuna Cândeşti, Botoşani.

Împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi,  Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de resfinţire a Bisericii “Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din satul Cândeşti.

Programul liturgic a început la ora 7.30, slujba de sfinţire fiind urmată de Sânta şi Dumnezeiasca Liturghie, după care creştinii s-au putut închina în Sfântul Altar.

Biserica cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” Cândeşti a fost ctitorită în anul  1777 Ia localitatea Pătrăuţi, Ucraina de astăzi.

În anul 1912, prin grija vrednicului de pomenire IPS Vladimir Repta, mitropolitul Bucovinei si Dalmatiei, locașul de cult este strămutat în localitatea Cândești, la intrarea râului Siret în țară, pe malul stâng. Biserica este o construcție în formă de navă, cu pereți din grinzi de lemn, încheiați in tehnica ,,coadă de rândunică’’; acoperișul este din capriori prevăzut cu pod de scânduri, acoperit cu tablă, in patru ape, încheiat la coama cu trei turle frumos ornamentate.

La interior biserica este împărțită în pronaos, naos si altar, lipsind pridvorul. Pronaosul este podit iar naosul si altarul sunt prevazuti cu bolte in arc de cerc. Catapeteasma este frumos ornamentată, în stare foarte bună de conservare (lemnul nefiind afectat de carii).

Pentru frumusețea locașului și datorită vechimii, biserica a fost înscrisă în anul 2002 în rândul monumentelor istorice de categoria B.

Din anul 2002, biserica a cunoscut ample lucrări de restaurare şi înfrumuseţare. Astfel s-a zidit o clopotniţă nouă, o casă socială (praznicală) s-a extins şi renovat casa parohială, iar în cele din urmă s-au făcut lucrări de subzidire a bisericii, s-a înfrumuseţat exteriorul bisericii cu lambriu din lemn s-a schimbat stolăria, s-a restaurat acoperişul, atât interiorul bisericii cât şi catapeteasma au fost restaurate şi apoi s-a efectuat pictura murală.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page