Diverse

DIVERSE | Ce spune sforăitul despre sănătatea ta

Deranjant pentru tine şi pentru cei din jur, sforăitul nu afectează doar liniştea şi somnul partenerului, ci şi calitatea vieţii. Cei care sforăie nu se odihnesc suficient, de aceea sunt mai obosiţi şi mai agitaţi a doua zi. Te recunoşti?

Sforăitul afectează din ce în ce mai multe persoane, în cea mai mare parte bărbaţi. Uneori este însoţit de episoade de oprire a respiraţiei, numite apnee.

Printre cauzele sforăitului se numără deviaţia de sept, polipii nazali, hipertrofia de cornete (structuri care se găsesc pe pereţii laterali ai nărilor), dar şi greutatea mult peste medie a persoanei.

Pe lângă schimbările în stilul de viaţă, tratamentele moderne te ajută să scapi de sforăit şi de somnul agitat, de stările de somnolenţă şi de durerile de cap matinale.

În plus, cele mai recente studii arată că apneea poate provoca în timp afecțiuni cognitive, mai ales cele ce țin de memorie. Astfel, în cele ce urmează, îți vom dezvălui ce boli poate ascunde sforăitul, un motiv în plus de a consulta cât mai repede un medic!

 

– risc de accident vascular cerebral

 

Cercetătorii de la Henry Ford Health System din Detroit (SUA) au găsit o posibilă legătură între sforăit și deteriorarea arterelor – un risc major de accident vascular cerebral sau de infarct. Tocmai de aceea, specialiștii consideră că sforăitul puternic poate provoca inflamarea și deteriorarea vaselor de sânge.

  • neîmplinire sexuală

 

Deloc surprinzător, bărbații în vârstă, care sforăie în mod constant în timpul somnului, se confruntă, cel mai probabil, cu nemulțumirea sexuală.

Sforăitul puternic afectează atât somnul partenerului, cât și al persoanei în cauză, astfel că ambii parteneri se simt lipsiți de energie și mai puțin interesați de partea sexuală.

 

– obezitate

 

Acel sforăit care ar putea trezi și vecinii are legătură directă cu creșterea în greutate, arată un studiu al Universității din Chicago (SUA), și asta pentru că un somn insuficient afectează o parte dintre hormoni, cum sunt leptina și grelina – care controlează apetitul și pofta de dulce, susține același studiu.

 

– cancer

 

Persoanele care suferă de apnee sunt de cinci ori mai predispuse să fie diagnosticate în timp cu cancer, susține un studiu al Universității din Wisconsin din SUA.

 

– probleme cu tensiunea arterială

 

Aproximativ 70% dintre persoanele diagnosticate cu hipertensiune suferă de apnee. Cum sforăitul puternic este unul dintre cele mai clare simptome ale apneei, el ar putea fi, de asemenea, un indiciu al prezenței hipertensiunii, sugerează un studiu al Asociației Americane de Medicină.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page