Sanatate

SANATATE | Primele semne ale cancerului ovarian

Multe boli mai ales anumite tipuri de cancer pot fi prevenite prin menţinerea unei greutăţi corporale potrivite, fără fumat, fără consum excesiv de alcool sau carne roșie. Îți poți menține sănătatea consumând legume, fructe şi cereale integrale din abundenţă.

Din păcate cancerul face de la an la an noi victime, aproximativ un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian. din nefericire doar 45% ajung să învingă boala.

Orice afecțiune, mai ales dacă este vorba de un cancer, depistat în stadiu incipient, localizat, are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, însă marea majoritate nu beneficiază de această șansă din cauza diagnosticării târzii și a simptomelor ce adesea pot fi destul de înșelătoare.

Poate fi confundat cu o problemă gastrointestinală

O dată instalat în organism se va evidenția creșterea circumferinței abdominale caracterizată printr-o balonare persistentă, o senzație de sațietate precoce însoțită de durere în abdomen sau de necesitatea frecventă de a urina.

Oricare dintre aceste simptome se evidențiază, nu ezita să mergi la medic, mai ales dacă ele se manifestă mai mult de 2 săptămâni și în special dacă ai avut în familie un caz  de astfel de afecțiune.

Când se manifestă

Este o afecțiune cu evoluție lentă, la debut fiind asimptomatică fapt ce ii permite să evolueze o bună perioadă fără a fi depistat, simptomele devenind vizibile de abia în stadiile tardive ale bolii.

Această afecțiune este diagnosticată la aproximativ un an de la debut, când simptomele care apar sunt determinate de efectul compresiv pe care începe să îl aibă tumora asupra structurilor din jur. Astfel că pot apărea dureri lombare, abdominale tot mai dese, scurgeri vaginale  sau sângerări anormale, neregulate și apariția durerilor în timpul actului sexual.

Nici episoadele de astenie, tulburările urinare precum micțiunea iminetă sau prezența arsurilor la urinat nu trebuie trecute cu vederea.

În situația în care slăbești foarte mult brusc, iar pierderea în greutate este nejustificată, nu ezita să mergi la medic, pentru că acest simptom poate semnala prezența cancerului ovarian.

Care sunt factorii de risc

În primul rând ai nevoie de un stil de viață echilibrat și sănătos, iar marea majoritate a cazurilor de cancer ovarian ajung să fie depistate la momentul menopauzei.

Unul dintre cei mai mari factori de risc îl reprezintă ereditatea, mai ales dacă atât pe linie maternă, cât și paternă a existat o formă de cancer.

În plus, mutațiie genelor BRCA 1și 2 sporesc riscul apariției cancerului ovarian. Greutatea corporală joacă și ea un rol esențial în menținerea sănătății tale, prezența sau absența anticoncepționalelor sau dereglările hormonale de asemenea.

Știai că…
…toate femeile pot face cancer ovarian?
…dacă observi simptomele din vreme și mergi la medic îți poți salva viața?
…multe femei cred în mod greșit că testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul ovarian? Acesta poate confirma doar un diagnostic de cancer de col uterin.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page