ImportantLocal

LOCAL | Cine poate cere recalcularea pensiilor

Oricine poate cere Casei Naţionale de Pensii recalcularea pensiei, pentru adăugarea veniturilor sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensia pentru limita de vârstă poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensie.

La recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010, se utilizează stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.

La recalcularea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010, se calculează punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adăugate şi se menţine procentul de diminuare, luat în calcul la stabilirea pensiei anticipate parţiale.

La recalcularea pensiilor de invaliditate stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010, se calculează punctajul mediu annual aferent stagiului/veniturilor adăugate, iar punctajul aferent stagiului potenţial se determina cu respectarea condiţiilor şi modalităţii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.

Pensia poate fi recalculată, la cerere, în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia.

Drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page