ImportantLocal

LOCAL | Fost comisar șef de poliție condamnat la închisoare

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe comisarul șef Nelu Fediuc la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Acesta a fost trimis în judecată de DNA Suceava, fiind acuzat că a încasat de la contrabandiști sau contrabandiste de țigări taxe din cele mai diverse, de la valută la favoruri sexuale.

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpatul Nelu Fediuc la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani și șase luni pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. Judecătorii suceveni au dispus confiscarea de la inculpatul Nelu Fediuc suma de 7.300 de dolari, a sumei de 900 de lei, indisponibilizarea și aplicarea sechestrului asigurator asupra unui număr de 37 de sticle cu băuturi alcoolice ridicate la percheziția domiciliară făcută la Fediuc. Acesta trebuie să achite suma de 6.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia magistraților suceveni nu este defi­nitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

La mijlocul lunii iulie 2014, Tribunalul Suceava a acceptat propunerea DNA Suceava de arestare preventivă pentru 30 de zile a comisarului șef Nelu Fediuc. Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că în acest caz există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2012, Nelu Fediuc, în virtutea atribuțiilor de serviciu, a asigurat protecție în Vama Siret pentru mai multe persoane care tran­zitau țigări prin punctul vamal, peste plafonul legal admis de lege, și cu sustragerea de la plata taxelor vamale. Pentru a beneficia de această „protecție”, persoanele ­res­pective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită inițial la suma de 200 de dolari, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 euro, la cererea expresă a lui Nelu Fediuc. În schimbul aceleiași „protecții”, în intervalul februarie – august 2008, Nelu Fediuc a beneficiat și de favoruri sexuale din partea unei martore denunțătoare. El a încercat să o determine pe aceasta să-și retragă denunțul în dosarul pentru care a fost trimis în judecată în prima parte a lunii iulie, oferindu-i în schimb suma de 12.000 de euro, pe care femeia a refuzat-o. Procurorii au mai reținut că în perioada iunie – 7 iulie 2014, prin intermediul vameșului Gheorghe Robu, trimis în judecată în același dosar pentru infracțiuni de corupție, a încercat să determine un alt martor denunțător, prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat împotriva sa, a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page