ImportantLocal

LOCAL | Extrasul de carte funciară poate fi obținut și direct din fața calculatorului. Cum trebuie să procedezi?

Pentru a-i ajuta pe cei care nu au timp de pierdut la ghișee, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a dezvoltat o aplicație electronică prin care se pot obține și online anumite servicii de la birourile de publicitate imobiliară. În versiunea actuală a acestei aplicații singurul document care poate fi obținut direct din fața unui dispozitiv conectat la internet este extrasul de carte funciară pentru informare. Pentru a obține însă acest document, precum și pentru oricare dintre serviciile care vor fi disponibile în viitor, cel interesat trebuie să-și facă un cont în această aplicație.

Cei care nu au timp să-și procure un extras de carte funciară pentru informare direct de la un birou de cadastru și publicitate imobiliară trebuie să știe că pot, mai nou, să-l obțină și online. În acest sens, ANCPI a pus la dispoziția celor interesați un serviciu electronic (ePayment ANCPI) prin care pot să ceară direct din fața unui calculator/ laptop acest document. Serviciul este disponibil la această adresă.

Pentru aceasta, cel interesat trebuie să aibă un cont pe ePayment ANCPI. Pentru crearea acestui cont sunt necesare datele personale ale persoanei fizice/ juridice care se înscrie, printre care adresa, numărul de telefon și codul numeric personal (aplicația cere și introducerea seriei și numărului de buletin, însă acestea nu sunt obligatorii pentru autentificare). Cel care-și face contul își alege un nume de utilizator, care poate fi chiar adresa acestuia de mail, precum și o parolă pe care le va folosi ulterior pentru a se autentifica.

Odată reușită înregistrarea, cel care și-a făcut contul va primi un mail prin care i se va solicita confirmarea înregistrării. În urma confirmării, contul de pe aplicația ePayment ANCPI poate fi folosit pentru toate operațiunile puse la dispoziție de autoritate (la acest moment nu este disponibilă decât obținerea extrasului de carte funciară pentru informare).

Pentru orice comandă pe care vrem să o facem pe aplicația ePayment ANCPI trebuie să fim mai întâi logați în contul pe care ni l-am făcut (adică să ne introducem numele de utilizator și parola pe care le-am stabilit). Extrasul de carte funciară pentru informare poate fi comandat din secțiunea de “Servicii” din bara de sus a paginii, apăsând pe butonul “Adaugă în coș”.

Coșul de cumpărături, care poate fi accesat tot din bara de sus a paginii, va conține comanda făcută pentru extrasul de carte funciară. Pasul următor este să configurăm extrasul respectiv, adică să introducem anumite date de identificare, apăsând pe butonul “Configurează”.

Concret, va trebui să introducem următoarele datedetaliile de localizare ale imobilului (județul și unitatea administrativ teritorială) și identificatorii imobilului(numărul de carte funciară, numărul cadastrului și numărul topografic). Ultimul pas este să alegem metoda de livrare.

Atenție! Configurarea este completă în momentul în care butonul “Configurează” este de culoare verde.

Odată ce alegem și metoda de livrare, vom putea plasa comanda pentru extrasul de carte funciară apăsând butonul “Cumpără”. Aplicația ne va mai solicita să confirmăm această comandă, în caz că am introdus anumite date greșit. În fine, ultimul pas este să facem plata efectivă.Tariful perceput pentru extrasul de informare are același preț indiferent cum îl procurăm, respectiv 20 de lei, iar emiterea acestuia se face în două zile, potrivit Ordinului Ministrului Afacerilor Interne nr. 39/2009.

Extrasul de carte funciară poate fi obținut însă și în decurs de o zi, adică în regim de urgență, însă suma pe care va trebui să o plătim este de cinci ori mai mare, respectiv 100 de lei.

Pagina de internet a serviciului ePayment ANCPI pune la dispoziție o secțiune întreagă de informații detaliate pentru cei care nu sunt lămuriți cum funcționează acest serviciu. Secțiunea poate fi accesată aici și conține referiri și la serviciile care vor fi disponibile în curând, pe lângă obținerea extrasului de carte funciară.

Notă: Extrasele de carte funciară sunt de două feluri: cele pentru autentificare, pe care le obține notarul și care sunt necesare la întocmirea unor acte notariale, și cele pentru informare. Extrasele pentru informare se pot obține de către orice persoană interesată și sunt folosite în orice alte scopuri. Din aceste documente reies informațiile importante în legătură cu imobilele înscrise în cartea funciară: suprafețele concrete, vecinii proprietăților respective, cine este proprietarul, ce alte drepturi există în legătură cu acel imobil (un uzufruct sau un drept de superficie, de pildă), dacă există ipoteci ș.a.m.d.

Sursa: avocatnet.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page