Sanatate

SANATATE | Leacuri de tot felul cu mentă

Vara este anotimpul potrivit să profităm de „răcoarea” pe care ne-o conferă preparatele și remediile pe bază de mentă. Cu aroma sa inconfundabilă, menta este un aliat de nădejde în multe probleme de sănătate, cum sunt cele digestive și respiratorii. Iata cateva leacuri de tot felul cu mentă.

Planta are propietăți calmante, cicatrizante și antibacteriene și încă din cele mai vechi timpuri, a fost apreciată pentru aroma inconfundabilă și pentru efectele sale terapeutice. Romanii foloseau planta pentru îmbunătățirea digestiei, pentru a reîmprospăta respirația și în mâncăruri, iar grecii o utilizau ca odorizant și în băile de relaxare.

Leacuri cu ulei de mentă

Mod de preparare:

Ai nevoie de 250 ml ulei de floarea-soarelui și de 5 linguri de frunze uscate de mentă. Amestecă ingredientele, pune-le într-o sticlă și lasă la macerat 3 săptămâni, la loc cald. Apoi, strecoară și păstrează uleiul în sticle închise la culoare.

Indicații:

Probleme respiratorii

Toarnă 5-6 picături de ulei de mentă într-o cratiță cu 2 l de apă clocotită. Acoperă-ți capul cu un prosop și stai deasupra vasului 10-15 minute. Respiră adânc pe nas. Inhalația cu ulei de mentă este recomandată în cazul răcelilor, a nasului înfundat și a problemelor respiratorii de tot felul, deoarece ajută la curățarea căilor respiratorii fără a produce efecte secundare.

Dureri și mâncărimi

Uleiul de mentă are proprietatea de a reduce inflamația, de a calma durerile de orice fel și de a reduce riscul de infecții. De aceea, dacă te doare capul, suferi de reumatism sau te-ai rănit, pune câteva picături de ulei de mentă pe zonele cu probleme. În cazul în care te-au ciupit țânțarii sau vrei să te ferești de insecte, masează-te cu ulei de mentă. Îți va conferi o senzație de prospețime și de răcoare.

Mătreață

Datorită efectelor sale calmante, uleiul de mentă are efecte benefice în cazul scalpului cu mătreață. De asemenea, stimulează creșterea părului și-i conferă strălucire și prospețime. Aplică pe pielea capului câteva picături de ulei, masează și lasă să acționeze aproximativ 40 de minute, apoi clătește cu șampon și apă caldă.

Depresie și anxietate

Cu un efect răcoritor și plin de prospețime, uleiul de mentă stimulează activitatea mentală, combate stările de depresie și anxietate și crește capacitatea de concentrare. Pune 15-20 de picături de ulei de mentă în cada cu apă și relaxează-te timp de 30 de minute.
Infuzie combinată de mentă

Mod de preparare:

Pune la înmuiat, peste noapte, 4-5 lingurițe de plantă proaspătă zdrobită în 200 ml apă rece. Filtrează amestecul a doua zi, iar planta înmuiată pune-o într-o cană de 200 ml de apă clocotită. Lasă la înfuzat aproximativ 20 de minute, apoi strecoară. Amestecă cele două extracte (rece și cald).

Indicații:
Gastrită

Datorită propietăților antiiflamatorii, infuzia combinată de mentă este recomandată celor care suferă de gastrită. Aceasta reduce arsurile și calmează durerile. Se bea câte 1 l de infuzie pe zi, timp de 3 săptămâni.

Greață și vomă

Stările de greață și voma pot fi combătute cu infuzia combinată de mentă. Se administrează câte 1 l de infuzie pe zi, în 6 reprize.

Cistită, pielonifrită

Datorită proprietăților sale antibacteriene, menta poate calma disconfortul în cazul cistitei și a pielonifritei. Se bea câte 1 l de infuzie combinată pe zi.

Febră

Menta scade febra și reduce confuzia mentală și durerile de cap. Se beau câte 1-2 căni de infuzie combinată, la nevoie.

Halenă

În cazul respirației urât miroasitoare, se face gargară cu un pahar de infuzie combinată, de 6 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.

Acnee

Pentru că este o plantă cu proprietăți antibacteriene și calmante, menta ajută la reducerea iritațiilor provocate de acnee. Aplică pe zona afectată comprese înmuiate în infuzie combinată și lasă-le să acționeze câteva minute.

Leacuri cu ceai de mentă

Mod de preparare:

Peste 250 ml apă clocotită pune 1 linguriță de plantă și lasă la infuzat 20 de minute. Ceaiul de mentă se bea cald.
Indicații:

Diaree

În cazul problemelor cauzate de diaree, bea câte o cană cu ceai de mentă de 2 ori pe zi, până dispar simptomele neplăcute.

Ulcer

Mentolul din compoziția mentei are efect de calmare a mucoasei gastrice. Este eficient atât în tratarea, cât și în prevenirea ulcerului.

Migrene

Menta calmează durerile și stările de greață cauzate de migrenă. Se bea câte 1 l de ceai pe zi, în mai multe reprize.

Bronșită, răceală

Fiind un bun decongestionant al căilor respiratorii, menta tratează răcelile și bronșitele. Se administrează câte 1 l de ceai de mentă pe zi.

Baie de mentă

Mod de preparare:
Pune la înmuiat, peste noapte, 7 linguri de mentă în 3 l de apă caldă. A doua zi, strecoară și pune planta la fiert, 10 minute, într-un litru de apă. Strecoară din nouă, amestecă cele două ape și toarnă-le în cadă.

Indicații:

Afecțiuni respiratorii și stres

Menta desfundă căile repsiratorii și este un remediu în calmarea stărilor nervoase. Relaxează-te în baia cu mentă cel puțin 30 de minute.

Contraindicații

Considerată adjuvant în multe afecțiuni, menta are și contraindicații. Dacă suferi de constipație cronică, atunci renunță la remediile cu mentă. De asemenea, planta este interzisă femeilor însărcinate și care alăptează. Uleiul esențial de mentă este contraindicat copiilor, pentru că poate provoca reacții alergice.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page