Diverse

DIVERSE | Boli care se iau de la ștrand sau piscină

Vara e sezonul în care multă lume merge să se răcorească la ștrand sau piscină, iar asta poate avea uneori și urmări neplăcute pentru sănătate.

În anotimpul cald, bazinele sunt suprapopulate și există riscul să poți contacta o ciupercă sau bacterie, care se înmulțește rapid în medii umede și calde. Dacă prezinți leziuni la nivelul pielii, acești microbi pot pătrunde mai ușor în corp și, odată ce te-ai contaminat, se pot produce infecții la nivelul pielii, unghiilor, ochilor, urechilor sau la organele genitale. În unele cazuri poate fi afectat și sistemul digestiv. Dacă vei ține cont de anumite reguli de igienă poți reduce la minumum acest risc.

7 Reguli de urmat

– Fă duș înainte de a merge la piscină și după ce ieși din apă.

– Evită să înghiți apa din bazin.

– Nu merge desculț pe gresia de pe marginea bazinelor! Nu sta fără papuci pe grătarul de la dușul public.

– Evită bazinele cu apă tulbure sau pe cele unde apa are un miros extrem de puternic de clor.

– Fiecare persoană din familie trebuie să aibă prosopul personal, iar nu în comun.

– Încearcă să te usuci de fiecare dată când ieși din piscină.

– Poartă ochelari pentru înot!

– Spală-te pe ochi după ce ai ieșit din bazinul de înot.

Infecții ale pielii

Foliculita înotătorilor sau cea a „băii fierbinți“: apare la 72 de ore după înotul în bazin. Se manifestă prin apariția a numeroase bășicuțe mici cu puroi, în regiunea toracică, dar și pe brațe și picioare. De multe ori, această problemă de la nivelul pielii poate dispărea de la sine, după 7-10 zile. În unele cazuri, însă, dacă nu tratezi foliculita se poate declanșa furunculoza (o boala cutanată care se prezintă printr-o erupție simultană sau succesivă a mai multor furuncule).

Granulomul de piscină: această afecțiune apare din cauza unei bacterii numită Mycobacterium marinum, care se înmulțește în piscinele cu apă încălzită. Se formează pe o rană de la nivelul pielii și se prezintă sub forma unor noduli violacei pe mâini și/sau picioare.

Dermatitele de contact: dacă apa are clor în exces, pielea poate avea de suferit, apărând eczemele. Unele persoane sunt mai sensibile la anumite substanțe dezinfectante și pot avea reacții alergice, care se manifestă prin erupții roșiatice. De asemenea, bolnavul mai poate prezenta inflamații la nivelul pielii.

Negii: Verucile se pot lua de la ștrand ori piscină. Specialiștii spun că doar negii apăruți la nivelul mâinilor și picioarelor sunt contagioși, iar un organism slăbit va contacta mai ușor virusul bolii. Poți lua virusul de pe prosop ori dacă porți încălțările cuiva care are negi. Virusul are o perioadă mare de incubație (4 luni).

Afecțiuni ale ochilor și urechilor

Conjunctivita este cauzată de Chlamidia trachomatis și este o boală contagioasă care afectează ochii. Boala se manifestă prin înroșirea ochilor și umflarea pleoapelor. Alte simptome care pot apărea sunt lăcrimatul abundent sau senzația de corp străin în ochi. Conjunctivita nu se manifestă imediat ce ai intrat în contact cu bacteria din apă, ci după 7-10 zile. Pentru a preveni această boală poartă ochelari de înot și spală-te pe față după ce ieși din piscină sau bazin.

Otita externă (otita de bazin) este o afecțiune a urechii și este cauzată de Stafilococul auriu și Pseudomonas aeruginosa. Bolii i se mai spune și „otita înotătorului“, deoarece bacteria care o provoacă se poate lua de la ștrand ori piscină. Simptomele acestei afecțiuni sunt următoarele: dureri de urechi, mâncărimi și senzația de ureche înfundată. Dacă infecția nu este tratată, boala se poate agrava.

Micoze ale piciorului și unghiei

Când mergi la ștrand ori piscină se poate întâmpla dacă umbli desculț pe marginea bazinului sau pe iarbă să contactezi o ciupercă. Aceasta este răspunzătoare de infectarea pielii de la nivelul tălpilor și atacă și porțiunile dintre degetele de la picioare și unghiile. În literatura medicală această micoză este cunoscută sub denumirea de dermatofia piciorului. Dacă micoza nu e tratată la timp, vor apărea un fel de bășicuțe urât mirositoare ce vor fi însoțite de următoarele simptome: mâncărimi, înroșirea și descuamarea pielii.

Probleme ginecologice

Apa caldă din bazin, arșița, transpirația și materialul din care e confecționat costumul de baie pot crește riscul infecțiilor genitale cu Candida sau Trichomonas. Cele care sunt mai predispuse la contactarea ciupercii Candida albicans sunt femeile. Persoana infectată va prezenta secreții vaginale albicioase și brânzoase, mâncărimi și usturimi în zona intimă. Nici bărbații nu sunt feriți de astfel de infecții, însă de multe ori ei sunt doar purtători și nu prezintă simptome. Atunci când totuși boala se manifestă și la ei, ei pot avea senzația de arsură la urinat și mâncărime în zona intimă. Altă boală pe care o poți face în urma infectării cu un parazit luat de la ștrand este trichomoniaza. La femei, această afecțiune genitală se manifestă printr-o secreție galben-verzuie urât mirositoare, mâncărimi și dureri la contactul sexual. La bărbați de regulă este asimptomatică. Unii pot prezenta însă o secreție uretrală, senzație de greutate la urinat și inflamarea glandului.

Infecție gastro-intestinală

Când faci scufundări există riscul să înghiți accidental apă din bazin, care s-ar putea să fie infectată cu paraziți de tipul Crypstordium și Giardia. Aceștia, odată pătrunși în organism, pot declanșa diareea infecțioasă. Bolnavul poate prezenta multe scaune diareice pe zi, dureri stomacale, febră, vărsături.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page