Sanatate

SANATATE | Cum se depistează insuficiența renală

Rinichii sunt organe cu un rol esențial, rinichii filtrează sângele, pentru a menține echilibrul între componentele acestuia. Când rinichii își pierd o parte din capacitatea de a filtra reziduurile și toxinele din sânge, apare insuficiența renală.

Este o complicație care constă în scăderea rapidă (insuficiență renală acută) sau lentă (insuficiență renală cronică) a funcției renale, rezultatul fiind incapacitatea de a menține echilibrul hidroelectrolitic și de a excreta substanțele toxice din organism.  Când rinichii nu funcționează la întreaga lor capacitate, aceste substanțe, care, în mod normal, sunt eliminate prin urină, se acumulează în organism, cu consecințe dintre cele mai grave.

De ce apare

Printre factorii favorizanți ai insuficienței renale se numără hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul, care provoacă leziuni ale vaselor sanguine din rinichi.

Ea apare însă frecvent și la persoanele care suferă de lupus, de infecții, de cancer sau care au un istoric familial de probleme cu rinichii. De asemenea, poate fi inudusă de utilizarea pe termen lung a aspirinei sau ibuprofenului, a acetaminofenului, consecința pietrelor la rinichi sau a măririi prostatei, care ajunge să obstrucționeze fluxul urinar.

Cercetările au relevat că riscul de insuficiență renală poate fi redus cu peste 25% dacă tensiunea arterială este menținută la valori normale.

Sângele în urină, printre simptome

În primele etape, insuficiența renală nu are simptome. Deși 1 din 6 adulți suferă de această boală, mulți dintre ei nu știu că ceva este în neregulă cu rinichii lor.  Primele simptome sunt o stare permanentă de oboseală, umflarea gleznelor, a mâinilor sau a pleoapelor, dureri de cap, sughiț frecvent, senzații de greață și scăderea în greutate.

Mai târziu, apar sângele în urină sau în scaun, mărirea sau micșorarea fluxului urinar, dificultăți de respirație, apatia, crampele sau spasmele musculare și, în ultimele etape, convulsiile și semne albe pe piele, cu aspect de cristale.

Analize care o pun în evidență

Insuficiența renală poate fi depistată prin 3 analize: glicemie, creatinină și sumar de urină. De asemenea, o valoare mare a tensiunii arteriale sistolice poate fi un indicator al predispoziției la această afecțiune.

Specialiștii recomandă și utilizarea ratei de filtrare glomerulare, o analiză de sânge și de urină care măsoară cât de bine filtrează rinichii deșeurile din sânge. Pentru a contracara deteriorarea funcției renale, este necesar ca pacienții cu predispoziție sau diagnostic de insuficiență renală să fie monitorizați în mod regulat.

Poate fi nevoie de dializă

Insuficiența renală nu se vindecă, dar evoluția ei poate fi încetinită sau oprită. Acesta este un lucru esențial, deoarece, în stadiile avansate ale bolii cronice, apare nevoia de dializă.

Tratamentul depinde de forma și de stadiul bolii. Insuficiența renală acută necesită spitalizare rapidă. Urmează apoi un tratament simptomatic și un plan nutrițional personalizat. În cazul celei cronice, care este însoțită de o pierdere ireversibilă a țesutului renal, se începe cu tratamentul bolii de bază (diabetul sau hipertensiunea arterială, eliminarea pietrelor la rinichi etc.) și cu o dietă specifică, sub supravegherea medicului nefrolog. Adesea, sunt prescrise diuretice și medicamente care previn modificări ale oaselor.

Se poate preveni

Insuficiența poate fi prevenită prin tratarea hipertensiunii arteriale și menținerea, pe cât posibil, a unui nivel normal al glicemiei, dacă suferim de diabet.

Dacă există vreunul dintre factorii care predispun la insuficiență renală, este necesar să mergem periodic la medic, pentru a evalua funcționarea rinichilor.  Și, desigur, acordă atenție unei alimentații sănătoase. Scapă de kilogramele în plus și renunță la fumat!

Sfatul specialistului

Dr. Corina Roșu, medic primar nefrolog, www.doctorderinichi.ro

Rinichiul este un organ țintă în alte afecțiuni, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, ateroscleroza sistemică. De cele mai multe ori, insuficiența renală este asimptomatică și câteodată este diagnosticată în stadii avansate.

O persoană își poate pierde până la 90% din funcția renală, înainte ca primele simptome să apară. De aceea, consultația nefrologică nu trebuie ocolită dacă aveți dureri lombare, edeme (pleoape sau extremități umflate), dacă sunteți fumător sau dacă aveți una din afecțiunile menționate mai sus.

În România, specialiștii sunt de părere că ne confruntăm cu o creștere a prevalenței tulburărilor cronice de rinichi, pe de o parte, și cu o tendință de subdiagnosticare a acestora, pe de altă parte. Boala cronică de rinichi presupune o degradare progresivă și ireversibilă a funcției renale, de aceea prevenirea și diagnosticarea precoce devin obiective esențiale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page