Sanatate

SANATATE | Legumele care țin diabetul sub control

Diabetul face parte din categoria bolilor cu cea mai mare rată de răspândire. Din păcate, de la an la an numărul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune, ce afectează pancreasul este tot mai mare.

În momentul în care a fost depistată această boală, se recomandă adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos care să cuprindă atât o dietă corectă cât și porții zilnice de mișcare. Astfel că îți prezentăm mai jos câteva legume benefice organismului în cazul în care te confrunți cu această afecțiune și nu numai.

Fasolea luptă împotriva zaharurilor

Are foarte puţină grăsime și este foarte indicată a fi consumată cu precădere persoanelor afectate de diabet, indiferent de drag. Mai mult de atât  o porţie de fasoleconsumată în fiecare zi te ajută dacă ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2 să ţii sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct.

”Fasolea este recomandată diabeticilor deoarece are un indice glicemic scăzut, dar si carbohidraţi benefici, cu proteine slabe şi fibre solubile”, spune dr. Deniza Zaharia, medic de familie.

Această legumă mai este cunoscută în popor sub denumirea de “mâncător de zahăr” deoarece conține multe fibre vegetale care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduce astfel  secreţia de insulină.

Spanacul, conține cei mai buni antioxidanţi

Se poate mândri cu faptul că el conține cei mai buni și puternici antioxidanți din natură, consumat frecvent reduce riscul apariției diabetului, este sărac în calorii și aduce un aport de nutrimenți esențiali organismului.

“Spanacul se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă, sau foarte puţin opărit”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă.

Poți să îl consumi fie în salate, fie în smoothie-uri de legume, mai ales dacă te confrunți cu robleme precum anemie, ulcer, migrene, abcese dentare, boli de rinichi și sângerări gingivale.

Varza reglează glicemia

Practic, am putea spune că varza este un aliment indispensabil persoanelor diagnosticate cu diabet, principala calitate fiind aceea că ajută la reglarea glicemiei. Este recomandată a fi consumată în stare crudă cât de des cu putință, deoarece este bogată în fitonutrimenți, vitamine și antioxidanți care ajuta la prevenția cancerului.

Datorită faptului că are o substanță numită sulforafan, aceasta stimulează puternic producerea unor enzime în organism care au rolul de a detoxifica ficatul.

Iată câte beneficii într-o singură legumă.

Țelina, „puterea bărbatului”

O sursă excelentă de fibre solubile, indicată a fi consumată mai ales de către diabetici, poți să o amesteci cu morcov și pătrunjel fie în suc fie în salată și astfel vei ține glicemia sub control.

Este unul din produsele ușor de digerat, care contribuie substanțial la scăderea tensiunii arteriale, ajută organismul să elimine toxinele acumulate și joacă un rol bun și în reglarea funcțiilor hormonale.

S-a observat că are un efect diuertic, antiasmatic și expectorant, motive pentru care ai face bine dacă ai alege să o consumi cât mai des cu putință.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page