Important

NATIONAL | Poliţele RCA pentru şoferii cu risc ridicat vor fi calculate prin două metode

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat procedura privind gestionarea de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a asiguraţilor RCA cu risc ridicat, precizează instituţia într-un comunicat transmis vineri.

Procedura a fost aprobată potrivit prevederilor Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Potrivit ASF, procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraţilor RCA cu risc ridicat a fost avizată de Adunarea generală a BAAR în data de 26 iulie 2017 şi cuprinde următoarele activităţi care vor fi derulate de BAAR:

– organizarea structurilor BAAR care au atribuţii în gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat.

– modul de determinare şi publicare al factorului ,,N”;

– modalitatea de determinare a tarifului de primă propus de BAAR pentru asiguraţii cu risc ridicat;

– modalitatea formulării ofertei de către BAAR, conţinând propunerea de tarif de primă RCA;

– modalitatea de ofertare, acceptarea ofertei şi alocarea contractului de asigurare unui asigurător RCA.

„BAAR va utiliza în calculul factorului N datele anonimizate, puse la dispoziţie de către ASF, rezultate din procesul de determinare al tarifului de referinţă, asigurându-se astfel coerenţă şi consistenţă între calculul tarifelor de referinţă şi cel privind factorul N”, precizează ASF.

BAAR va utiliza două metode de calcul: prima va lua în considerare primele de risc rezultate pentru fiecare asigurător RCA şi pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifului de referinţă, iar a doua metodă va lua în considerare primele comerciale practicate efectiv de către asigurătorii RCA. „Valoarea factorului N va fi valoarea minimă rezultată în urma aplicării celor două metode”.

De asemenea, „BAAR va determina prima de asigurare pentru asiguraţii cu risc ridicat prin înmulţirea factorului N cu tariful de referinţă, la care se aplică sistemul bonus-malus”.

„BAAR va realiza procesul de alocare a clienţilor cu risc ridicat în funcţie de cotele de piaţă ale asigurătorilor din anul anterior. Alocarea se realizează prin utilizarea unui algoritm de alocare specific. Această procedură a fost publicată pe www.baar.ro”, se mai menţionează în comunicatul ASF.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page