Sanatate

SANATATE | Piersicile – gustoase, dar și sănătoase

Coajă pufoasă, parfum îmbietor, miez dulce și zemos… Piersicile sunt unul dintre cele mai apetisante fructe. Pe deasupra, au și efecte benefice asupra sănătății.

Piersicile proaspete, coapte, sunt un aliment gustos, ușor de digerat și sărac în calorii. Un fruct de mărime medie cântărește cam 100 g și conține 30 de calorii. Piersicile uscate au de 6 ori mai multe calorii decât cele proaspete. Dar 50 g de fructe uscate asigură mai mult de o treime din necesarul zilnic de fier al unui organism și o bună parte din cel de potasiu.

Iată cum contribuie piersicile la sănătatea noastră!

Vitamina C. Dacă o mâncăm cu coajă, o piersică ne furnizează mai mult de 3 sferturi din necesarul zilnic de vitamina C. Dar, atenție: în compot, își pierd peste 80% din conținutul de vitamina C al fructului crud.

Provitamina A. Numită și betacaroten, aceasta oferă o protecție importantă pentru piele. În organism, este transformată parțial în vitamina A – motiv pentru care se numește provitamina A.

Vitamina B1. Este o vitamină importantă pentru sistemul nervos.

Vitamina B2. Este cunoscută și ca riboflavină și are un rol însemnat în metabolizarea grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților.

Calciu. Este responsabil pentru sănătatea oaselor și a dinților, dar are un rol important și în buna funcționare a mușchilor.

Fier. Un mineral necesar pentru formarea de globule roșii în sânge și pentru capacitatea acestora de a transporta oxigenul în organism.

Fosfor. Este necesar pentru asimilarea nutrimenților în organism.

Sodiu. Reglează echilibrul apei în organism, presiunea arterială, contracția musculară și transmiterea impulsurilor nervoase.

Zinc. Contribuie la menținerea echilibrului hormonal, la înnoirea țesuturilor și întărește imunitatea organismului.

Betacriptoxantină. Este un antioxidant care, în combinație cu zeaxantina, reduce riscul de artrită, potrivit unei cercetări recente. De asemenea, zeaxantina și luteina au un efect benefic în prevenirea degenerescenței maculare, o afecțiune a ochilor asociată cu îmbătrânirea.

Enzime care facilitează digestia și îi conferă un efect laxativ ușor.

Flavonoide, cu rol anticancerigen.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page