Sanatate

SANATATE | Cum să alegi cele mai bune legume din piață

Vara, piețele abundă în legume proaspete. Acum este momentul să le incluzi cât mai des în preparatele tale, în felurite combinații. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a te bucura de alegeri cât mai gustoase pentru mesele tale.

Morcovii

Cea mai simplă metodă de a alege morcovii cei mai buni este atenția la culoare. Cu cât au un portocaliu mai intens și sunt mai închiși, cu atât vor fi mai dulci. Totodată, morcovii trebuie să fie netezi, tari, de preferat fără tăieturi. Dacă au și frunze, astea trebuie să fie la rândul lor verzi și viguroase.

Dovleceii

Atunci când cumperi dovlecei trebuie să ții cont că sunt legume care se strică destul de repede, așa că e mai bine să cumperi doar cantitatea de care ai nevoie pentru gătit. Dacă îi vei pregăti în ziua imediat următoare după ce i-ai cumpărat, se pot păstra la temperatura camerei. Alege-i pe cei proaspeți, fermi și nu foarte mari. Cei mai buni dovlecei sunt cei cu coaja verde-gălbuie, lucioasă, fără puncte închise la culoare, tăieturi sau lovituri. E mai bine să îi ocolești pe cei cu urme de uscare sau ofilire. Acordă atenție și cozii și oprește-te la cei a căror coadă nu este prea uscată. Dacă partea superioară este cât mai verde, atunci dovleceii sunt proaspeți.

Castraveții

Castraveții care au încă floricica galbenă la capete sunt cu siguranță proaspeți. Aceștia trebuie să fie tari la pipăit, iar coaja să nu aibă încrețituri. E mai bine să îi ocolești pe cei foarte groși, cu o nuanță gălbuie, deoarece au coaja amară. Pentru salate, alege castraveții proaspeți, medii sau lungi. Dacă vrei să îi folosești pentru murături în schimb, oprește-te la cei mici. Castraveții moi, cu o suprafață flască sau zbârcită trebuie evitați. Un castravete proaspăt este crocant, plin de apă și va conține majoritatea substanțelor nutritive specifice.

Ardeii

Atunci când cumperi ardei, trebuie să îi alegi pe cei care au o culoare aprinsă, vie, coaja lucioasă, fără pete sau puncte moi. Uită-te și la coadă, aceasta trebuie să fie verde și tare, fără să dea impresia că urmează să se ofilească. Dacă vrei să gătești ardei umpluți cei mai indicați sunt cei mari, cu formă întreagă, fără urme de răsucire. Ardeii grași care au 4 secțiuni la bază au mai multe semințe și sunt mai buni cruzi sau în salate. Cei cu 3 secțiuni la bază nu au atât de multe semințe, fiind mai gustoși când sunt gătiți în diverse preparate, precum ciorbe sau tocănițe.

Vinetele

Dacă nu vrei să cumperi vinete amare sau iuți, trebuie să deschizi bine ochii la piață. Uită-te după cele coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase sau pufoase. Atunci când le strângi între degetul mare și arătător, acestea trebuie să fie elastice. Vinetele tari au semințele mai mari, iar cele verzui sunt amare. Și codițele trebuie să fie cât mai verzi și mai fragede. Dacă cozile sunt uscate și au o culoare maronie, înseamna că au fost culese de mult timp și vor fi seci, pentru că au pierdut o cantitate mare de apă, prin evaporare. Vinetele mov sau dungate sunt și ele gustoase, însă doar dacă au coaja lucioasă. Totodată, trebuie să aibă coaja intactă, fără găuri sau lovituri, semn că ar putea fi alterate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page