Diverse

DIVERSE | Reguli simple prin care poți preveni infecțiile urinare

Greu de imaginat să nu ţi se fi întâmplat măcar odată să crezi că ai „răcit la ovare” şi să simţi nevoia de-a merge la toaletă din 5 în 5 minute. De fapt, nu este vorba despre o răceală, ci de cistită, adică o inflamaţie a vezicii urinare, ca urmare a pătrunderii bacteriilor prin uretră, canalul prin care este eliminată urina. Iata cateva reguli simple prin care poți preveni infecțiile urinare.

Statisticile spun că aproape 1 din 3 femei se confruntă de-a lungul vieţii cu o infecție urinară. Aceasta este însoțită de urinări repetate cu usturime, urină tulbure, nevoia de a merge foarte des la toaletă, fără ca vezica să fie plină, o stare generală de disconfort, dureri de spate şi în zona de jos a abdomenului, febră, frisoane și greaţă.

Dacă ai astfel de simptome, trebuie să mergi la doctor. Pe baza unor analize precum urocultura, medicul îți va prescrie antibioticul potrivit. Este necesar să respecți durata de tratament indicată de medic și să nu îl oprești dacă simptomele au dispărut după primele zile.

Iată acele reguli simple prin care poți preveni infecțiile urinare:

•    Evită băile cu spumă şi foloseşte produse de igienă care nu conţin parfum, pentru a nu irita uretra şi vezica urinară. Nu sunt indicate nici dușurile vaginale, pentru că pot perturba echilibrul florei locale, crescând riscului contaminării cu bacterii.

•    Nu folosi steriletul pe o perioadă îndelungată, fiindcă astfel te expui mai mult riscului de a face cistită.

•    Bea suficiente lichide (apă, ceaiuri, supe), dar evită consumul de alcool, cafea şi băuturi răcoritoare acidulate, în special suc de portocale, deoarece duc la iritarea vezicii urinare;

•    Odihneşte-te suficient, evită situaţiile stresante şi îmbrăcă-te adecvat anotimpului.

•    Lenjeriile tanga, mai ales cele din material supraelastic, nu lasă corpul să respire. Alege lenjeria intimă din bumbac şi spal-o cu detergent blând şi neparfumat, pentru a preveni iritarea. Pantalonii strâmţi pot crea condiţii favorabile bacteriei E.coli (responsabilă de infecții urinare), care se dezvoltă în special în mediu umed şi călduţ.

•    Păstrează igiena intimă cum ai învăţat de mică. Categoric există un motiv pentru care mamele ne spun să ne ştergem din faţă în spate după ce am fost la toaletă: pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în uretră.

•    Consumă afine şi suc de afine, fiindcă enzimele din afine au puterea de a limita infecția cu bacteriei E coli. Astfel, organismul elimină bacteria înainte ca această să „prindă rădăcini”.

•    Spală zonele intime înaintea contactului sexual şi urinează la cel mult 15 minute de la încheierea acestuia, pentru a elimina eventualele bacterii pătrunse în vagin.

•    Consumă suficientă apă şi nu amâna mersul la toaletă, pentru a nu favoriza înmulțirea bacteriilor.

•    Evită folosirea tampoanele interne.

De ce medicamente mai poate fi nevoie pentru a preveni infecțiile urinare

Pe lângă antibiotice, medicul îți mai poate prescrie și alte medicamente. Tratamentele care ameliorează simptomele şi care grăbesc vindecarea constau în:

 

•    antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pentru reducerea durerilor și a febrei;

•    anumite medicamente care se eliberează fără reţetă şi care au în compoziţie potasiu şi citrat de sodiu, ingrediente care duc la reducerea acidităţii urinei şi la eliminarea disconfortului resimţit la urinare (de reţinut că este indicat să le iei doar la recomandarea medicului).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page