Sanatate

SANATATE | Cum se tratează nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni reprezintă creșterile anormale la nivelul tiroidei și sunt una dinte cele mai întâlnite afecțiuni, întâlnite la aproximativ jumătate din populație. Cel mai frecvent apar la femei și la persoanele mai în vârstă.

Majoritatea nodulilor sunt benigni, de aceea mulți nici nu necesită tratament pentru că nu reprezintă un pericol. Doar aproximativ 5% din noduli sunt canceroși și aceștia trebuie îndepărtați chirurgical. Sunt de 3 tipuri: solizi, noduli chistici, plini cu lichid, și noduli parțial chistici. În cazuri rare, nodulii determină probleme tiroidiene, atunci când produc prea mulți hormoni tiroidieni și apare hipertiroidismul.

De ce apar

Medicii au constatat că persoanele expuse radiațiilor au unrisc mai ridicat în apariția nodulilor tiroidieni.Printre cauze se regăsesc și iradierea la nivelul gâtului, expunerea la iod radioactiv, deficitul de iod, moștenirea genetică (unul dintre părinți a avut noduli tiroidieni).

Pot fi însoțiți de durere

Majoritatea nodulilor nu prezintă simptome evidente și sunt destul de dificil de observat, din cauza dimensiunilor foarte mici. De aceea, sunt persoane care nu îi descoperă niciodată. Cel mai des întâlnite simptome sunt: durerea la nivelul gâtului, dificultatea la respirat și la înghițire, nervozitatea și scăderea bruscă în greutate, umflătură la nivelul gâtului, răgușeala în absența răcelii, oboseala.

Se văd la ecografie

Nodulii tiroidieni pot fi depistați în timpul unui control, la tomografia computerizată sau la ecografia gâtului, toracelui sau capului, efectuate pentru alte afecțiuni, însă acestea nu pot determina dacă nodulul este canceros sau nu. Este folosită și sonoelastografia, care masoară elasticitatea nodulului, dar care nu poate stabili un diagnostic exact. În schimb, poate arăta dacă nodulul este dur, având atunci un risc mai mare să fie cancer.

Recent, a devenit disponibilă pentru nodulii tiroidieni și testarea moleculară. Din celulele recoltate la puncție se extrage ADN-ul și sunt găsite mutații, care depistează, în general, cancerele mai agresive.

Metoda cu o precizie de 100% în diagnosticarea tipului de nodul este biopsia aspirativă cu ac fin.

Când e nevoie de operație

Dacă nodulul este benign și nu cauzează probleme, acesta va fi doar supravegheat anual, pentru a vedea dacă i se modifică dimensiunile. Dacă apar simptome, pot fi necesare medicamente sau intervenția chirurgicală. Medicul endocrinolog este cel în măsură să recomande în funcție de datele clinice ale fiecărei persoane intervenția chirurgicală sau urmărirea ecografică.

Intervenția chirurgicală este necesară doar dacă nodulul are dimensiuni mari și afectează respirația sau în cazul în care e malign. După îndepărtarea nodulului, ar putea fi necesară administrarea iodului radioactiv pentru distrugerea tuturor celulelor canceroase, dar care poate cauza hipertiroidism. Dacă nodulul este funcțional și produce hipertiroidism, pot apărea complicații cardiace, de tipul fibrilației atriale, insuficiența cardiacă sau osteoporoză.

Dacă glanda tiroidă este îndepărtată în totalitate, pacientul va trebui să ia hormoni tiroidieni pentru tot restul vieții.

O altă metodă folosită este aspirația cu ac fin. Aceasta presupune utilizarea unui ac mic de către medicul endocrinolog cu ajutorul căruia drenează lichidul din nodulii chistici, unele chisturi nemaiapărând după drenaj. Dacă nodulul reapare dupa ce a fost drenat, va trebui să fie îndepărtat chirurgical.

De reținut!

Creșterea nodulilor și a cancerelor tiroidiene este lentă, pe parcursul mai multor ani. În general, s-a observat că nodulii benigni nu se transformă în timp în cancer, în timp ce nodulii canceroși neextirpați pot să se transforme în tipuri mai agresive de cancer.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page