Sanatate

SANATATE | O plantă miraculoasă, leac în 100 de boli

Cătina este una dintre cele mai bune surse naturale de polivitamine. Fructele, frunzele, coaja şi seminţele de cătină sunt utilizate la scară largă în scopuri terapeutice, fiind bogate în vitamine (A, E, C, B1, B2, K, P), carotenoizi, flavonoizi, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier). Despre cătină se spune că este leacul minune în o sută de maladii.

Uz extern: Capacitatea cătinei de a stimula regenerarea pielii s-a dovedit utilă în tratamentul arsurilor, rănilor cu vindecare lentă şi ulceraţiilor, datorită conţinutului bogat în componentele nutritive, esenţiale pentru sănătatea pielii şi încetinirea procesului de îmbătrânire. Uleiul de cătină acţionează pentru vindecarea unor boli ale pielii: eriteme, uscăciune, mâncărimi, dureri, eczeme, psoriazisul.

Uz intern – Uleiul de cătină este indicat în tratarea celor mai diferite afecţiuni – de la bolile digestive la întărirea sistemului imunitar, în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, diareei, urticariei şi stărilor alergice, în afecţiunile euroendocrine, reumatismale, afecţiunile hepatice, împotriva alcoolismului, anemiei, asteniei. Proprietăţile antibacteriene îl recomandă împotriva infecţiilor gastrointestinale. De asemenea, curele interne cu ulei de cătină sunt o modalitate de combatere a stresului.

Studiile din ultimii ani au arătat că acest ulei poate fi folosit şi în tratarea hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene, oftalmologice, gingivitelor şi afecţiunilor oncologice, acţiunea sa antiinflamatoare fiind evidenţiată prin cercetări clinice.

Combate ridurile – Uleiul de cătină conţine acizi graşi nesaturaţi esenţiali, cu rol important în producerea de prostaglandine (substanţe derivate din acizii graşi). Aceste substanţe protejează celulele de radicali liberi şi toxine, iar lipsa lor provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. Preparatele cosmetice în componenţa cărora intră cătina previn apariţia ridurilor, având acţiune nutritivă, revitalizantă şi regeneratoare.

Acţionează împotriva stresului – Este bine ca uleiul de cătină să fie asociat cu spirulina, pentru combaterea stresului, pentru prevenirea hepatitei sau cancerului. Pe parcursul tratamentului cu ulei de cătină, analizele medicale sunt recomandate lunar. Medicul va stabili mărirea sau reducerea dozei, în funcţie de rezultatele investigaţiilor. Ca mijloc profilactic, la persoanele adulte se administrează câte 20 de picături de ulei de trei ori pe zi, timp de o lună, în cure de două-trei ori pe an.

Un antioxidant eficient – O componentă importantă a uleiului de cătină este licopenul (pigmentul natural care dă culoarea fructelor), care are proprietăţi antioxidante, de scădere a colesterolului, antitumorale. Licopenul este indicat în prevenirea şi tratarea cancerului mamar, uretral, cervical şi de prostată. În fructele de cătină se găseşte, de asemenea, quercitina, o substanţă antioxidantă, analgezică, antiastmatică, antibacteriană, care dă rezultate bune în cazul cataractei, gastritelor, faringitelor, psoriazisului, obezităţii. În toate aceste cazuri sunt indicate fructe uscate de cătină (la umbră, pe hârtie albă), măcinate, în doze de 5-10 grame pe zi.

La ce mai foloseşte cătina? – Uleiul de cătină îmbunătăţeşte funcţia de detoxifiere a ficatului. Studiile au arătat că serotonina prezentă în scoarţa cătinei are proprietăţi analgezice, anticonvulsive, fiind recomandată în tratamentul bolii Alzheimer, afecţiunilor cardiovasculare, gastritelor.

S-a descoperit că, în fructele de cătină există nişte membrane unidirecţionale care au rolul de a păstra vitaminele. În timpul fierberii, aceste membrane se distrug. Aşa se explică de ce sucurile, gemurile din cătină nu sunt atât de bogate în vitamine şi de ce este mai profitabil pentru organism să mâncăm fructele crude.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page