ImportantLocal

LOCAL | Bugetarii vor avea un weekend prelungit la începutul lunii iunie

În luna iunie, salariații vor beneficia de două zile libere: nu doar că vor sta acasă pe 1 iunie, de Ziua Copilului (și asta chiar dacă sunt sau nu părinți), dar vor avea liber și pe 5 iunie, a doua zi de Rusalii, adică într-o zi de luni.

Potrivit Codului muncii, prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere pentru lucrători, atât cei din mediul public, cât și din mediul privat. Numai că prima zi de Rusalii este întotdeauna o zi de duminică, care este oricum o zi nelucrătoare. Sărbătoarea Rusaliilor este una deosebit de importantă pentru creștini, prăznuită întotdeauna la 50 de zile după Paște. Dată fiind importanța acestei sărbători, legiuitorul a stabilit ca, începând din 2008, prima și a doua zi de Rusalii să fie zile libere pentru angajați.

Bugetarii ar putea avea parte chiar de o mini-vacanță de cinci zile, la începutul lunii viitoare. Având în vedere că ziua liberă de 1 iunie pică joia, iar salariații au liber și lunea următoare, este foarte probabil ca bugetarii să primească liber de la Guvern și pentru ziua de vineri (2 iunie), așa cum s-a mai întâmplat în alte situații similare (de pildă, pe 23 ianuarie 2017). Pentru asta, Executivul va trebui să adopte un act normativ în acest sens.

Important! Firește că și angajatorii din mediul privat ar putea să le acorde liber salariaților lor pe 2 iunie, așa cum explica redacția noastră cu ocazia liberului acordat de Executiv pe 23 ianuarie 2017. Mai multe detalii, aici.

Pe 5 iunie, angajatorii din mediul public și privat sunt obligați să le dea liber salariaților lor, altfel riscând amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit Codului muncii.

Cu toate că munca nu este permisă în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba de unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, scrie în Codul muncii. De asemenea, acordarea de timp liber nu este posibilă, în zilele de sărbătoare legală, pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Prin urmare, acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când nu se acordă zile libere din motive justificate, salariații care lucrează în sărbătorile legale trebuie să beneficieze „de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, conform actului.

Ultimul liber legal de care au beneficiat salariații a fost 1 mai. Potrivit Codului muncii, până la finalul anului, salariații ar mai beneficia de alte cinci zile libere, cu excepția zilelor de 1 și 5 iunie: Adormirea Maicii Domnului (15 august), Sfântul Andrei (30 noiembrie), Ziua Națională a României (1 decembrie), prima și a doua zi de Crăciun (25 și 26 decembrie).

În total, în România, există 14 sărbători legale în care angajatorii trebuie să le dea liber salariaților, însă nu toate pică în timpul săptămânii. De pildă, prima zi de Paște și prima zi de Rusalii sunt întotdeauna sărbătorite în zile de duminică, care sunt zile nelucrătoare, potrivit avocat.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page