NATIONAL

25 octombrie – Ziua Armatei României

În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Ziua Armatei României, 25 octombrie, este marcată prin arborarea Drapelului național la sediile instituțiilor militare și prin organizarea de ceremonii militare și activități comemorative în județul Botoșani.

În acest an, manifestările sunt organizate în format restrâns cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară în vederea prevenirii infectării și transmiterii virusului SARS-CoV-2.

În municipiul Botoșani, activitățile se vor desfășura luni, 25 octombrie, după următorul program:

–      ora 09.30, la Bustul generalului Gheorghe Avramescu, din Piața General Gheorghe Avramescu” – Biblioteca județeană;

–      ora 10.00, la Monumentul Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război  Mondial – strada Cuza Vodă.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata Română a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe și sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page