ImportantStiri

NATIONAL | Au riscat și au reușit. Doi tineri din Iași, un exemplu pentru viitorii afaceriști

• Tot mai multi tineri din Iasi isi deschid mici afaceri cu fonduri europene • Majoritatea dintre acestia investesc banii de la Uniunea Europeana intr-un domeniu mai putin dezvoltat • Investitiile garanteaza profit anual •Unii dintre ei continua traditia familiei

Tinerii fermieri din Iasi sunt interesati de investitiile in agricultura, dar mai ales in apicultura. Acestia au depus anual sute de proiecte in cadrul GAL-urilor (Grupuri de Actiune Locala) din judet, dar si la sediul Oficiului Judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit prin intermediul carora au obtinut finantarea nerambursabila. Acestia au mizat pe afacerile cu mierea de albine si spera ca in 5 ani, perioada de monitorizare a proiectului, sa aiba profit cat mai mare. Desi inceputul a fost mai greu, tinerii apicultori din judet au deja clienti fideli care cumpara cu incredere mierea de albine.

“Este o traditie in familie”

Unul dintre apicultorii din Iasi care a primit banii de la Uniunea Europeana este Daniel Botez, din satul Cuza Voda, comuna Popricani. Tanarul fermier a depus proiectul anul trecut in cadrul masurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri si a semnat contractul la sfarsitul anului 2013. Imediat dupa semnarea contractului, a primit si prima transa din cei 16.000 de euro, valoarea proiectului. Acesta are deja productie si a vandut o parte din cantitatea de miere de albine.

“Bunicul meu a fost apicultor si este o traditie in familie, de aceea am investit in apicultura. Proiectul este pe 5 ani si masura este fara cofinantare. Am primit pana acum 8.000 de euro, in iarna, iar pana la sfarsitul anului trebuie sa cresc numarul de familii de albine de la 95, la 135, iar cu banii am achizitionat si o centrifuga. Mierea de anul trecut e buna si am dat o parte din ea. Sper ca in acest an sa fie vremea buna, sa am productie si sa o pot vinde. In fiecare an, in perioada monitorizarii proiectului, trebuie sa am profit”, a spus Daniel Botez.

“Am deja clienti fideli”

Emilian Zaharia este apicultor din tata in fiu. Tanarul fermier a semnat un contract de finantare de 24.000 de euro, iar in acest an a primit prima transa din banii nerambursabili. Cu suma primita a cumparat o centrifuga pentru extragerea mierii de albine din faguri. El sustine ca a ales apicultura pentru ca e un domeniu mai putin exploatat.

“Nu s-au dezvoltat foarte multe afaceri in apicultura in Iasi, desi exista multe posibilitati. Sunt la inceputul afacerii, iar ca orice mic intreprinzator inca testez piata. Am clienti fideli care au cumparat deja miere de albine de la mine si au fost multumiti. Eu sunt apicultor de mai multi ani si am cerut banii ca sa imi dezvolt afacerea. Sper ca in acest an sa am o productie buna, pe care sa o vand si in strainatate, daca se cere. La noi in judet inca nu este foarte interesata lumea de mierea de albine, desi este mai ieftina si beneficiile sunt cele mai mari”, a spus tanarul fermier Emilian Zaharia.

Sursa: www.bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page