Meteo

METEO | Vântul îngheaţă România. Temperaturile resimţite de corp, de două-trei ori mai scăzute decât în termometre

Viscolul care s-a abătut asupra României în ultimele zilele a adus şi temperaturi extreme resimţite la nivelul corpului uman, sub minimele de minus 14 grade Celsius anunţate de meteorologi.

Pe Ceahlău, frigul s-a resimţit ca în Siberia METEO Prima avertizare ANM de Cod roşu de vreme rea, emisă pentru trei… Şcolile din 27 de judeţe închise luni. În Capitală, elevii stau acasă … Chiar dacă meteorologii au anunţat temperaturi de minus14 grade Celsius în aceste zile, în care peste jumătate de ţară a fost sub Cod portocaliu sau galben de vreme rea, vântul a făcut ca populaţia să resimtă de fapt valori termice şi de două-trei ori mai mici, de minus 35 de grade în câteva localităţi afectate de avertizări în weekendul care a trecut.

„Atunci când intensitatea vântului este foarte puternică, aceasta este senzaţia pe care o percepe corpul uman, la nivelul pielii. Indicele de răcire este exact opusul indicele ITU (Indice Temperatură – Umiditate, n.r.), când vara temperatura resimţită depăşeşte 37 de grade şi apar probleme pentru că se depăşeşte temperatura corpului uman. De exemplu, la o temperatură de minus10 grade afară, pe care noi o măsurăm în condiţii standard, la adăpost, la un vânt de 50 de kilometri pe oră se poate resimţi chiar şi cu cel puţin zece grade mai puţin, ca la minus20 – minus25 de grade, în funcţie de intensitatea vântului”, a explicat pentru „Adevărul” meteorologul Mihai Timu, de la  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Sursa: antena3.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page