Important

NATIONAL | Românii, înecaţi în datorii: În doar doi ani s-au îndatorat cât pentru 10!

În peiroada 2007 -2008 soldul creditelor pentru populaţie s-a dublat, aşa că împrumuturile acordate în această perioadă de bănci au fost egale ca volum cu creditele din cei 10 ani anteriori, a spus astăzi Iancu Guda, economist al firmei de consultanţă Coface.

Potrivit acestuia, deşi dobânzile la credite sunt în scădere, gradul mare de îndatorare explică faptul că volumul împrumuturilor nu creşte neapărat.

“Ar fi nevoie de o creşte economică susţinuă timp de cinci ani pentru ca populaţia şi companiile să capete încredere să facă împrumuturi”, a mai spus Guda.

Starea companiilor mari este la rândul său precară. Situaţia economică din ultimul timp a condus la falimente răsunătoare în 2013, cum ar fi cel al Oltchim, anul fiind de altfel cel al marilor falimente.

Potrivit reprezentanţilor Coface, atunci când intră în insolvenţă, o companie mare atrage după sine alte companii mai mici, parteneri de afaceri, a căror afacere depinde de respectiva companie.

În 2013 s-au înregistrat 27.145 de cazuri de noi insolvenţe, în creştere cu 5% faţă de 2012. Luând în calcul că în România sunt peste 600.000 de companii, rezultă un grad al insolvenţelor de circa 4,5%. Tot în 2013, în Germania s-au înregistrat 26.000 de noi cazuri de insolvenţă, numărul de companii active fiind de 4 milioane, deci rata insolvenţei este de circa 0,65%, de 7 ori mai mic decât în România.

Sursa: www.evz.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page