Diverse

DIVERSE | Sfaturi pe care să le urmezi pentru a avea un somn liniștit

A avea un somn liniștit este extrem de important pentru sănătate. Fără odihnă, corpul și mintea nu funcționează așa cum trebuie, iar riscul de îmbolnăvire crește exponențial.

Din păcate, stresul și viața cotidiană alertă ne fac de multe ori să uităm sau să ignorăm importanța somnului. În acest articol îți prezentăm câteva sfaturi pe care să le urmezi pentru a avea un somn odihnitor, o minte limpede și energie din plin pe parcursul zilei.

1. Pentru un somn liniștit, nu face rabat de la orele de dormit

Dacă nu ai niște obiceiuri de somn sănătoase, atât viața ta profesională, cât și cea personală vor avea de suferit. De multe ori, ne spunem că a sări peste orele de somn nu este dăunător.

Iar asta o facem în special când avem de învățat pentru un examen sau de terminat un proiect important. Dar, pe termen mediu, lipsa somnului duce la scăderea drastică a randamentului.

Așa că s-ar putea să descoperi că, deși stai treaz mai mult timp, nu reușești să faci nici jumătate din lucrurile pe care le-ai fi făcut dacă ai fi dormit suficient.

Așadar, nu renunța la orele de somn. Pentru asta, încearcă să te organizezi mai bine și să-ți planifici din timp munca, pentru a nu fi nevoie să sacrifici odihna din timpul nopții.

2. Pentru un somn liniștit, nu dormi cu telefonul mobil aproape

Creierele noastre au nevoie de somn pentru a procesa informația și pentru a se relaxa. Dacă nu știi cum să-ți faci un program sănătos de somn, iată câteva obiceiuri pe care trebuie să le eviți.

În primul rând, nu-ți așeza telefonul lângă cap atunci când dormi, chiar dacă îl folosești pentru a te trezi dimineața. Fără telefonul mobil vei adormi mai repede și mai ușor, iar calitatea somnului va crește.

De asemenea, nu este deloc o idee bună să folosești telefonul imediat ce te-ai trezit. Asta deoarece, în mod sigur, îți vei verifica e-mail-ul și conturile de pe rețelele sociale și s-ar putea să îți strici dispoziția.

3. Pentru un somn liniștit, nu ține electronice în dormitor

Aparatele electronice emit lumini foarte intense. O cameră luminată de aparate electronice nu este un mediu potrivit pentru somn.

În schimb, întunericul complet îi va da voie creierului să proceseze melatonina, un neurotransmițător chimic care te face să te simți obosit și gata de somn.

De aceea, televizoarele, computerele sau difuzoarele nu au ce căuta în dormitor.

4. Pentru un somn liniștit, nu munci înainte de culcare

Poate că ești propriul tău șef sau, din cauza locului de muncă, te poate suna oricine, la orice oră a zilei. De aceea, de multe ori muncești până chiar înainte de a te culca.

Însă acest lucru nu este benefic pentru sănătate. Dacă lucrezi până înainte de a merge la culcare, nu îi dai timp creierului să se desprindă de activitatea ta.

Iată de ce, de multe ori, după ce te-ai pus deja la somn, creierul tău lucrează în continuare. Așa apar insomniile și, odată cu ele, oboseala cronică.

Astfel, este bine să-ți oferi câteva ore de relaxare înainte de somn.

5. Pentru un somn liniștit, folosește un difuzor de uleiuri esențiale

De mult timp, uleiurile esențiale (vezi aici câteva exemple) sunt folosite pentru a vindeca insomniile, perturbările de somn și pentru a relaxa creierul, prin eliminarea anxietății.

Uleiurile esențiale de lavandă și valeriană sunt cele mai bune ajutoare pentru somn. Lavanda calmează sistemul nervos, îndepărtând gândurile anxioase, și scade tensiunea arterială și ritmul cardiac. De asemenea, uleiul esențial de mușețel pregătește mintea și corpul pentru somn.

6. Pentru un somn liniștit, schimbă alarmă de dimineață

În loc să te trezească o alarmă enervantă, care vibrează și sună strident, încearcă să folosești înregistrări cu sunete din natură. Există ceasuri cu alarmă pe care le poți programa ca să te trezești auzind o voce calmă, care îți spune lucruri pozitive.

Există și aplicații pe telefon care pot face acest lucru. O alarmă șocantă te poate enerva și îți poate face deșteptarea groaznică, mai ales dacă sunetul te face să înjuri încă din momentul în care ai deschis ochii.

Diminețile ar trebui să înceapă frumos, așa că asigură-te că obții acest efect.

7. Pentru un somn liniștit, practică meditația înainte de culcare

Cu o oră înainte de culcare, fă ceva care să-ți elimine gândurile din minte. Spălarea vaselor și curățarea bucătăriei este o cale bună de a-ți limpezi capul și de a scăpa de stresul adunat de-a lungul zilei.

Încearcă să te plimbi seara pe afară și ascultă-ți respirația, pașii și natura din jurul tău. Dacă faci ceva relaxant, fie și pentru un timp scurt, îți vei relaxa mintea.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page