Diverse

DIVERSE | Simptome de alarmă în sarcină

Perioada celor nouă luni de sarcină presupune o mulțime de transformări în corpul femeii. Atent monitorizată, sarcina va fi una lipsită de neplăceri, dar chiar și așa, există câteva simptome pe care nicio gravidă nu ar trebui să le ignore, ci să se prezinte cât mai repede la cabinetul medicului ce-i urmărește sarcina.

Despre principalele simptome ce ar trebui să dea de gândit unei femei însărcinate am vorbit cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Sângerările vaginale în timpul unei sarcini sunt o urgență medicală, astfel că acestea pot fi un indiciu clar de pieredea sarcinii, mai ales dacă are loc în primul trimestru, sau de probleme ale placentei, ceea ce pune în pericol viața fătului, dacă acestea au apărut în ultimul trimestru de sarcină. În ambele cazuri, prezentarea la medic este obligatorie.

Durerea în zona pelvină sau a abdomenului poate fi semnul unei sarcini ectopice (embrionul se implantează și crește în trompele uterine, de exemplu) dar poate fi interpretată și ca semn al avortului, mai ales dacă are loc în primele două trimestre.

Senzațiile de arsură și usturimi la urinare sunt simptome ce trădează o infecție urinară. Perioada cuprinsă între a 6-a şi a 24-a săptămână de sarcină este cea mai expusă acestui tip de infecție.

Frisoanele și temperatura pot fi simptome ale unei infecții ce poate pune în pericol viața fătului, dar și al unei răceli zdravene, a continuat dr. Vythoulkas. Prezentarea la medic pentru aflarea cauzelor acestora și obținerea unui diagnostic precis, dar și a unui tratament permis în condiția de gravidă, este foarte importantă.

Apărute în ultimul trimestru de sarcină, durerile de cap, însoțite sau nu de tulburări de vedere, pot fi un simptom al preeclampsiei, o afecțiune cauzată de prezența hipertensiunii. Prezentarea la medic se face imediat!

Secreții vaginale anormale, sau cu alte cuvinte urât mirositare, cu textură și consistență neobișnuite ce pot provoca sau nu mâncărimi sau arsuri, sunt simptome ce nu trebuie neglijate.

Colastaza de sarcină este o afecțiune ce se manifestă prin senzații acute de mâncărimi de piele la nivelul mâinilor și picioarelor și este însoțită de obicei de scaune deschise la culoare, colorarea urinei, îngălbenirea pielii. Sunt semne că ficatul este în suferință, ceea ce poate afecta sănătatea și dezvoltarea fătului.
Lipsa mișcărilor fătului pe parcursul a mai multe ore impune anunțarea medicului și prezentarea la cabinetul medical, ne-a mai spus dr. Vythoulkas.

Retenția de apă este un fenomen des întâlnit în perioada de sarcină. Dar, umflarea excesivă a degetelor, tălpilor și a zonei din jurul ochilor poate fi un semn al preeclampsiei.

Ultimele trei luni de sarcină pot aduce dureri persistente în zona lombară, senzația de presiune în partea de jos a bazinului, crampe abdominale asemănătoare celor care anunță menstruația, contracții la intervale de 20 de minute, simptome pentru care este nevoie de consult medical imediat.

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page