ImportantLocal

LOCAL | Mircea Cărtărescu, aproape de marele premiu: “ Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu este cel mai important premiu pentru un poet contemporan”

Unul dintre poeţii nominalizaţi şi chiar favorit la Premiul Naţional “Mihai Eminescu” – Opera Omnia – Mircea Cărtărescu, a declarat astăzi, la Botoşani, că acesta este cel mai important premiu pentru un poet contemporan, mai ales datorită faptului că acordat acasă la Eminescu.

“Nu este indiferent în care parte a ţării se acordă acest premiu. Este un premiu legat, fireşte de imaginea lui Mihai Eminescu, care este o imagine emblematică şi pentru identitatea noastră naţională, dar şi pentru cea europeană. De asemenea, premiul este important pentru că a fost primit de-a lungul celor 26 de ani de când se acordă de cele mai multe ori de poeţi foarte buni şi foarte importanţi. De fapt, un premiu este sfinţit, ca să spunem aşa, de lista celor care au luat acest  premiu de-a lungul anilor.

Nimeni nu scrie pentru premii, dar până la urmă premiile nu strică. Ele îţi pot da un fel de consolare a faptului că îi pasă cuiva de tine şi de ce ai făcut de-a lungul vieţii. În al doilea rând, dacă voi primi acest premiu, l-aş primi pentru generaţia mea care este o generaţie eroică şi tragică, aş spune.

Mă refer la generaţia 80. Jumătate din cei mai buni scriitori ai acestei generaţii au murit foarte tineri şi eu cred că cei care au rămas sunt printre marii poeţi ai României. Deci generaţia mea merită acest premiu. L-a mai luat odată cu Ion Mureşan şi sper să-l ia mai departe şi cu alţi poeţi extraordinari. În al treilea rând, m-aş bucura pentru premiul în sine. Eu cred că acest premiu este validat de fiecare poet bun care-l ia”, a spus Mircea Cărtărescu.

Aflat pentru prima dată la Botoşani, poetul şi prozatorul Mircea Cărtărescu s-a declarat încântat de frumuseţea acestor locuri.

“Venind cu maşina la Botoşani am întâlnit peisaje incredibile, care nu sunt de pe pământ. Peisaje superbe, mai ales că era zăpada aceasta care luminează totul.

Întrebat dacă l-a regăsit pe Eminescu…

“Mi-am făcut lucrarea de diplomă cu doamna Zoe Dumitrescu Buşulenga pe Eminescu şi apoi cred că nu există carte pe care am scris-o care să nu facă aluzie la opera lui. Eminescu nu este localizabil, dar dacă ar fi localizabil, ar fi aici mai mult decât în orice altă parte”, a spus Mircea Cărtărescu.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page