CalendarImportant

CALENDAR | 24 ianuarie – zi liberă pentru salariați

Salariații cu program obișnuit se vor bucura de o zi nelucrătoare în a doua parte a lunii ianuarie, după ce, pe final de 2016, data de 24 ianuarie a fost declarată zi liberă legală. Este primul an în care angajații nu sunt nevoiți să lucreze în această zi.

Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită anual în 24 ianuarie a fost inclusă pe lista zilelor libere legale prin Legea nr. 176/2016 Actul normativ a modificat Codul muncii, cel care prevede toate zilele libere de care angajații, atât cei de la stat, cât și cei din mediul privat, au dreptul să beneficieze.

Potrivit Codului muncii, în prezent există 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Până la finalul anului 2017, salariații se vor mai bucura de alte 11 zile libere, dintre care 9 vor pica într-o zi a săptămânii, celelalte două fiind duminică.

Angajatorul trebuie să acorde compensații pentru munca în sărbătorile legale

Cu toate că munca nu este permisă în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba de unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.

„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, scrie în Codul muncii. De asemenea, acordarea de timp liber nu este posibilă, în zilele de sărbătoare legală, pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Prin urmare, acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când nu se acordă zile libere din motive justificate, salariații care lucrează în sărbătorile legale trebuie să beneficieze „de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, conform documentului.

Atenție! Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale și cei care nu acordă compensațiile cuvenite pentru munca în aceste zile riscă să fie amendați cu cel puțin 5.000 de lei și cel mult 10.000 de lei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page