ImportantLocal

LOCAL | Veşti proaste pentru militari şi poliţişti! Măririle salariale promise în campanie, şterse cu buretele

Nu a durat mult timp după alegerile parlamentare, până când militarii şi poliţiştii au aflat că au fost păcăliţi, încă o dată. Dacă înainte de alegeri, Ministerul Muncii propunea un proiect de lege privind salarizarea unitară, care prevedea ca poliţiştii, militarii şi funcţionarii publici cu statut special din penitenciare să beneficieze de a doua cea mai mare creştere medie salarială în 2017, după data de 11 decembrie lucrurile stau cu totul altfel. Mai exact, nu va fi vorba de nicio creştere salarială, întrucât lefurile vor stagna.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2017, s-a propus menţinerea nivelului aflat în plată în ceea ce priveşte militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici din sistemul administraţiei penitenciare. Interesant este că, în urmă cu mai puţin o lună, erau anunţate creşteri cu 58% faţă de nivelul salariului de bază mediu din luna mai 2016, în domeniul apărării. De asemenea, salariile poliţiştilor creşteau, prin prisma promisiunilor, la aproape 2.450 lei, de la 1.546 lei.
„A fost un proiect prezentat, cel despre care am spus că va fi o petardă electorală. Ei bine, aşa a şi fost. Acum, a fost o întâlnire la Comisia de Dialog Social, nici măcar nu au avut loc negocieri. A fost prezentată o ordonanţă prin care am fost anunţaţi că lucrurile vor merge ca şi până acum, pe aceleaşi criterii de salarizare. Practic se dă un copy-paste şi totul rămâne la fel. Planuri concrete şi pe termen lung nu există, nu se face nimic”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Daniel Avasilcăi, vicepreşedinte Federaţia Publisind.
Totuşi, la ieşirea la pensie, trecerea în rezervă sau retragere, sunt prevăzute indemnizaţii în actele normative care reglementează statutele anumitor categorii de personal bugetar (cadre militare, poliţişti, magistraţi etc.). Acordarea acestor drepturi a fost suspendată în perioada iulie 2010 – decembrie 2016. Acordarea acestor drepturi în anul 2017 determină un impact suplimentar asupra cheltuielilor bugetare de 180 milioane lei.
„Se propune menţinerea la nivelul aflat plată în anul 2016 a unor drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prin preluarea corespunzătoare a normelor aplicabile în anul 2016 (art. 31 alin. (7), art. 8 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2017.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page