Sanatate

SANATATE | Morcovii apără plămânii de infecţii

Plămânii sunt organele cele mai „bolnăvicioase” în sezonul rece. Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne spune cum putem să-i protejăm.

Ai astm? Fă-ţi vaccinul gripal

Răceala şi gripa declanşează, la bolnavii de astm, crize dificil de controlat. De aceea, pentru ei este şi mai important decât pentru ceilalţi oameni să se vaccineze contra gripei în fiecare an.

Vaccinarea este recomandată atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii cu formă severă de astm. Se poate folosi si vaccin anti gripal homeopat. Acesta se administrează după o consultaţie la un medic homeopat. Tratamentul se începe din luna octombrie.

Ce mâncăm?

Broccoli, spanac, morvoci şi soia. Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revistă americană Jama, fitoestrogenii conţinuţi în aceste alimente te protejează de riscul tumorilor pulmonare. Consumându-le în mod constant, ai cu 45% la multe şanse să nu faci astfel de boli.

Fă sport, ca antidot

Dacă eşti fumător sau te-ai lăsat, dar ai, în urmă, o „carieră” în domeniu, ar trebui să faci mult sport. Astfel reduci semnificativ riscul apariţiei unei tumori pulmonare. Cu cât exerciţiul este mai regulat şi mai intens, cu atât mai bine.

Tutunul, vinovat 80%

În ţara noastră, numărul fumătorilor creşte constant şi, în principal, printre femei şi tineri. Statistic, 21% dintre românii peste 15 ani fumează zilnic. În peste 80% din cazuri, fumatul este cauza neoplasmului pulmonar, boală ce provoacă decesul în cinci ani de la stabilirea diagnosticului.

Atenţie la poluarea din casă!

Pulberi extrem de fin dispersaţi în aer au efect iritant asupra ochilor şi sistemului respirator şi reduc rezistenţa organismului la infecţii.

Ascultă-ţi respiraţia!

Un studiu american a demonstrat că absenţa respiraţiei (aşa-numită „respiraţia scurtă”) e cel mai precoce şi cel mai important simptom de bronşită cronică sau emfizem pulmonar, și nu un „efect colateral” normal al unei anumite vârste.

Aşadar, învaţă să îţi asculţi plămânii! Respiraţia scurtă şi tusea sunt semnale de alarmă trimise de ei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page