ImportantLocal

LOCAL | La Pleșani, comuna Cărărași, IPS Mitropolit Teofan a sfinţit o cruce de mozaic, drapelul şi un monument al eroilor din cele două războaie mondiale -FOTO

Momente istorice pentru enoriaşii şi preotul Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – Pleşani, Protopopiatul 1 Iaşi, unde duminica aceasta Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Cu ocazia vizitei pastorale, ierarhul a sfinţit o cruce de mozaic, drapelul şi un monument al eroilor din cele două războaie mondiale, situate la intrarea în judeţul Botoşani dinspre Iaşi, pe marginea Prutului, la răscruce de drumuri, zonă numită de localnici „Sfânta”. Denumirea nu este întâmplătoare; în 1947, pe vremea secetei, sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva au poposit în acest loc, împreună cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Cozancea, într-o procesiune condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu, pe atunci mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Scena este pictată pe o icoană cu dimensiunea de 50 metri pătraţi.

După împărtăşirea credincioşilor au rostit alocuţiuni de mulţumire pr. protopop Toma Gradinaciuc, actualul paroh de la Pleşani – pr. Andrei Toplicean şi fostul paroh de la Pleşani – pr. Andrei Costin, actualul paroh de la Victoria – Stăuceni.

După otpustul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan, însoţit de soborul slujitor, a sfinţit o cruce de mozaic auriu, drapelul şi un monument al eroilor din cele două războaie mondiale, ridicate sub îndrumarea fostului părinte paroh Andrei Costin, situate la intrarea în judeţul Botoşani dinspre Iaşi, pe marginea Prutului, la răscruce de drumuri, zonă numită de localnici „Sfânta”. Denumirea nu este întâmplătoare; în 1947, pe vremea secetei, sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva au poposit în acest loc, împreună cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Cozancea, într-o procesiune condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu, pe atunci mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Scena aducerii sfintelor moaşte este pictată pe o icoană cu dimensiunea de 50 metri pătraţi.

La final, cei care au ajutat la ridicarea crucii de mozaic şi a monumentului eroilor au fost evidenţiaţi. Astfel, familiile Pasniciuc Gheorghe şi Laura şi Mânzat Pantelimon şi Ioana au primit diplome de vrednicie din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, iar doamna primar Elena Vrajotis a primit diploma de vredncie „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Sursa: www.doxologia.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page