Diverse

DIVERSE | Semne ce indică tulburări hormonale

Dezechilibrele hormonale sunt corelate, în cele mai multe cazuri, cu afecțiuni ale glandei tiroide. Nervozitatea, căderea părului și apariția unor noduli sunt câteva dintre semnele prin care acestea se manifestă.

Oboseala și somnolența indică hipotiroidie

Deficitul de hormoni tiroidieni sau hipotiroidia este semnalată de neplăceri care nu trezesc suspiciuni până nu devin deranjante și perturbă desfășurarea activităților cotidiene.

Este vorba despre simptome ca oboseala, somnolența, lentoarea în mișcări, creșterea în greutate, constipația, problemele de memorie, deshidratarea pielii, căderea excesivă a părului. La acestea, se pot adăuga: senzația de frig, anemia și o creștere a nivelului de colesterol.

Ai slăbit brusc? E posibil să suferi de hipertiroidie!

În cazul hipertiroidiei, există un exces de hormoni tiroidieni. Din acest motiv, se ajunge la o scădere în greutate inexplicabilă, la nervozitate și agitație.

Alte semne ale tulburărilor hormonale tiroidiene sunt creșterea frecvenței cardiace (tahicardie), transpirațiile, dificultățile la înghițire sau de respirație și insomnia. „Unele forme de hipertiroidie pot determina manifestări oculare, cu senzație de nisip în ochi, hiperlacrimație și uneori exoftalmie (n.r. proeminența globului ocular în afara orbitei)“, explică medicul specialist endocrinolog Corina Chiriță.

Foamea exagerată, semn de hipoglicemie

Din cauza stresului, a unor tratamente medicamentoase sau a unei inflamații în corp, crește riscul apariției unor dereglări hormonale la nivelul glandelor (suprarenale, hipofiză, hipotalamus, pancreas endocrin, testicule sau ovare, epifiză, tiroidă, paratidoide).

Apetitul crescut și durerile de cap sunt doar câteva dintre semnele unui dezechilibru care ar trebui să te convingă de necesitatea unui control endocrinologic. De pildă, o poftă de mâncare exacerbată poate indica o scădere a zahărului din sânge (hipoglicemie). Durerile de cap, ciclurile neregulate și tensionarea sânilor arată o tulburare a balanței dintre hormonii estrogen și progesteron.

În timp ce un apetit sexual redus sugerează o scădere a nivelului de hormoni androgeni, pilozitatea excesivă (hirsutism), acneea, vergeturile demonstrează un exces de hormoni de acest tip, produși de ovare, testicule și glandele suprarenale.

Sfatul specialistului

Dr. Corina Chiriță

medic specialist endocrinolog, Medicover Plevnei, București

Dacă disfuncția tiroidiană nu este diagnosticată și tratată, atunci se poate agrava. Cu timpul, simptomatologia se accentuează și poate deveni chiar amenințătoare de viață. Tratamentul pentru hipotiroidie sau pentru hipertiroidie este inițial medicamentos. În anumite cazuri de hipertiroidie, se recurge ulterior la îndepărtarea chirurgicală a tiroidei (tiroidectomie) sau la administrarea de iod radioactiv, care distruge tiroida.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page