Diverse

DIVERSE | Profită de puținul soare din sezonul rece!

Lumina naturală și razele ultraviolete au beneficii pentru sănătate, prin sintetizarea în corp a vitaminei D, dar și pentru protejarea organismului de boli respiratorii, de inimă sau obezitate. De aceea, este important ca, în puținele zile însorite, oricât de frig ar fi, să petrecem măcar 20 de minute în aer liber.

Potrivit unui studiu, timpul petrecut la soare ajută la scăderea tensiunii arteriale. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că razele ultraviolete aduc beneficii hipertensivilor.

Astfel, soarele contribuie la eliberarea monoxidului de azot stocat în corp în circulaţia sangvină, ceea ce duce la relaxarea vaselor de sânge şi la scăderea tensiunii arteriale. Dr. Richard Weller, senior lector în dermatologie de la Universitatea din Edinburgh, coordonatorul cercetării, a atras atenţia că este nevoie totuşi de teste suplimentare pentru a recomanda soarele ca tratament în hipertensiune.

În cadrul cercetării, a fost monitorizată tensiunea arterială a 24 de voluntari. Acestora li s-a cerut să stea 20 de minute sub o lampă de bronzat, controlându-se nivelul de raze ultraviolete.

S-a constatat că după expunerea la aceste raze, tensiunea arterială a voluntarilor a scăzut şi s-a menţinut astfel timp de o oră.

Soarele previne astmul

O altă cercetare, realizată de cercetătorii de la Universitatea Valencia din Spania, a indicat faptul că, în general, copiii care trăiesc în zone friguroase sunt mai predispuşi la probleme respiratorii decât cei care locuiesc în zonele călduroase.

În 90% din cazuri, vitamina D este sintetizată prin expunerea la soare, de aceea vitamina se găseşte în cantităţi mici la persoanele astmatice.

,,Expunerea la soare este importantă pentru asimilarea vitaminei D, ceea ce este e de ajutor împotriva bolilor precum astmul, tuberculoza sau cele infecţioase”, a precizat medicul epidemiologist Alberto Arnedo-Pena, de la Centrul de Sănătate Publică din Castellon.

Te ajută să rămâi în formă

Suplimente cu vitamina D şi plimbările în perioadele însorite ale zilei ți-ar putea fi de ajutor pentru a slăbi mai ușor.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minessota au descoperit că, în lipsa vitaminei D de la soare, pierderea kilogramelor în plus este îngreunată, chiar dacă faci sport şi urmezi o dietă restrictivă. Specialiştii au măsurat nivelul de vitamina D din sângele unor persoane care urmau un program de slăbire şi au descoperit că acelea care aveau un nivel normal de vitamina D şi-au atins obiectivele, în timp ce persoanele cu deficit de vitamina D au avut rezultate slabe.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page