Sanatate

SANATATE | Nodulii mamari nu înseamnă, obligatoriu, cancer

Multe femei îşi descoperă câte o formaţiune suspectă la nivelul sânilor şi, până la verdictul medicilor, se gândesc la cele mai sumbre scenarii. Iată de ce nu orice leziune la nivelul sânilor înseamnă cancer mamar.
Nodulii mamari (sau tumorile mamare) sunt mase de ţesut formate prin înmulţirea (proliferarea) necontrolată a celulelor mamare într-un loc anume din sân. Din fericire, nu toate tumorile sunt cancerigene.
10% sunt maligni
“Fiecare femeie trebuie să-şi palpeze sânii atunci când face duş. Este cea mai în măsură să descopere rapid orice modificare la nivelul propriilor sâni. De asemenea, femeile nu trebuie să intre în panică dacă şi-au descoperit noduli pentru că doar 10% din aceştia sunt maligni. Evident că, imediat după ce aţi descoperit că este ceva în neregulă la sâni, trebuie să faceţi o ecografie sau mamografie”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Mamografia, cea mai concludentă investigaţie
Împreună cu mamografia şi cu scanarea cu ultrasunete care poate reda imagini mai clare, medicul poate stabili originea unui nodul fără a fi întotdeauna nevoie să-l extirpe. “În majoritatea cazurilor, un nodul canceros este dur la palpare, dar nu este dureros. De aceea, multe femei nici nu îi acordă importanţă. Însă atunci când persistă şi îl găsiţi tot acolo la o autopalpare ulterioară, trebuie să mergeţi urgent la medic pentru investigaţii”, susţine medicul.
Puncţie sau excizie?
Nici pentru medici nu este clar motivul pentru care un nodul aparent benign devine malign. Încă nu sunt cunoscute mutaţiile genetice care stau la baza acestor modificări ce duc la apariţia cancerului. “Un nodul benign trebuie urmărit în timp, prin controale medicale la patru-şase luni, pentru a se observa eventualele modificări. Creşterea formaţiunii este un semn că la nivelul sânului are loc o proliferare activă de celule şi că acolo poate să apară, în timp, cancerul. Pentru un diagnostic precis se poate recurge la puncţia biopsică, însă există riscul ca acul să ocolească exact zonele maligne şi să avem un rezultat eronat. De aceea, ideal ar fi să se facă biopsia excizională, adică extirparea nodulului şi analizarea lui. Astfel, chiar dacă analiza va arăta că aveţi o formaţiune malignă, leziunea a fost deja eliminată din sân prin biopsia excizională. Diagnosticat în stadiul întâi, cancerul mamar se vindecă în peste 90% din cazuri.”, explică dr. Luca.

Sursa: www.ziarulring.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page