Meteo

METEO | Vreme de coşmar: temperaturi cu 15 grade mai mici. Vezi până când!

În următoarele 3 zile, vremea se schimbă radical: ploi, vânt, ninsori în zonele înalte şi temperaturi, în unele zone, mai mici cu 15 grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis o informare de vreme rea pentru toate regiunile. Avertizarea, care  a intrat în vigoare luni seară, e valabilă 3 zile.

“În intervalul menţionat va ploua pe arii extinse în sudul, centrul şi estul ţării, unde cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 şi izolat 30 l/mp. Ploile vor avea şi caracter de aversă şi pe suprafeţe restrânse se vor semnala descărcări electrice. La munte, la altitudini mari, îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Vântul se va intensifica mai ales în regiunile sudice şi sud-estice, cu viteze de 55…60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăşi temporar 70…80 km/h. Ploile vor continua şi în următoarele zile, iar temperaturile vor scădea accentuat în toate regiunile, astfel că în zilele de 9 şi 10 noiembrie vremea va deveni rece pentru această perioadă din an”, au anunţat specialiştii în meteorologie.

Precipitaţii în toate regiunile

De marţi însă, temperaturile încep să scadă de la o zi a alta, astfel încât, joi, în jumătatea de vest a ţării, vremea va deveni rece pentru această perioadă, urmând ca frigul să  cuprindă toate regiunile. În sud, maximele vor fi de 9 grade. Local şi temporar va ploua, în toate regiunile, iar în zonele montane precipitaţiile vor fi mixte.

ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele zece zile, pe regiuni geografice. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Frig în Moldova

Începând din 8 noiembrie, valorile termice vor scădea brusc, astfel că pe parcursul primei săptămâni vremea va deveni mult mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an; în medie, temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 8 grade, iar cele minime între 0 şi 4 grade, valori mai scăzute, preponderent negative, urmând a se înregistra în dimineţile de 11 şi 12 noiembrie. Începând din 13 noiembrie, temperatura aerului va fi în creştere, ajungând la valori peste cele normale în a doua decadă de noiembrie. Astfel, sunt estimate medii regionale de 7…13 grade ziua şi 1…4 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată pe parcursul celor două săptămâni, dar cu precădere în perioada 8 – 11 noiembrie când se pot cumula local şi cantităţi de apă mai importante. Şi tot în aceeaşi perioadă, se vor semnala şi precipitaţii mixte.

Ninsori la munte

Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că în intervalul 9-12 noiembrie valorile termice se vor situa sub mediile climatologice, cu minime de -10…-5 grade şi maxime de -2…3 grade. Pentru cea de-a doua săptămână se estimează o creştere treptată a temperaturilor ce vor deveni apropiate de cele normale pentru perioada din an. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată, cu precădere în prima săptămână, când local se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate. În perioada 9-11 noiembrie vor fi mai ales ninsori, iar în restul intervalului se vor semnala precipitaţii mixte.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page