Diverse

DIVERSE | Înghețata, cu bune și cu rele

Un amestec de lapte gras, smântână, îndulcitori, arome, înghețata din comerț este desertul favorit al verii, dar poate fi dăunătoare pentru sănătate. Cea preparată în casă, pe bază de iaurt și fructe, poate nu e la fel de savuroasă, dar îți aduce un plus de elemente nutritive și te protejează de efectele negative ale stresului.

Te ține departe de depresie și stres

În zilele fierbinți de vară, înghețata te răcorește foarte bine, dar este și desertul care alungă deprimarea și stările depresive. Explicația constă în faptul că acționează asupra centrilor plăcerii din creier, ceea ce se întâmplă și atunci când asculți muzica preferată. O echipă de cercetători britanici a observat, după scanarea creierului unor persoane care au mâncat îngheţată de vanilie, că desertul acţionează asupra „zonelor fericirii“ din creier sub impulsul unei substanţe numite triptofan.

Aceasta se găseşte în lapte şi în frişcă, ingredientele principale ale îngheţatei. Triptofanul are un rol important în sinteza serotoninei, cunoscută și sub numele de hormon al fericirii. Mai mult, s-a ajuns la concluzia că îngheţata cu ciocolată contribuie la eliberarea de endorfină, hormon al plăcerii.

Știai că…

…serotonina este responsabilă pentru menținerea unei stări de bună dispoziţie și pentru prevenirea depresiei?

Este o bună sursă de energie

Valoarea nutritivă a înghețatei diferă în funcție de tip, dar în general, dacă o consumi cu moderație, îți aduce un plus de energie. O porție conține circa 7 grame grăsimi, 2 grame proteine, 15 grame carbohidrați. Aproximativ 200 de grame de înghețată are în jur de 140 de calorii.

Îți aduce un plus de elemente nutritive

Înghețata îți conferă vitamine și minerale – calciu, fosfor, vitaminele A, C, D, E, vitamine din complexul B și o cantitate mică de vitamina K, importantă pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Atenție la grăsimi!

Totuși, nu trebuie omis faptul că înghețata conține o cantitate mare de grăsimi. Unele tipuri pot ajunge până la 26 de grame la suta de grame. Dacă ai un nivel crescut de colesterol, acest aliment poate să favorizeze depunerea de grăsimi pe vasele de sânge prin formarea așa-numitelor plăci de aterom. În acest mod, crește riscul de atac de cord sau de atac cerebral.

În urma unui studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România a semnalat următoarele:

„Înghețata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat și chimicale din belșug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către adulți, în cantități mici, de 40 – 60 de grame.

În prezent îngheţata, cu toate aromele şi varietăţile ei, este unul dintre cele mai apreciate produse lactate datorită valorii nutritive ridicate şi proprietăţilor senzoriale deosebite. Pe de altă parte, îngheţata din comerţ constituie unul din produsele alimentare cu cei mai mulţi aditivi încorporaţi. Pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingeraţi zilnic şi prin consumul de alte alimente, este indicat limitarea consumului sau identificarea şi cumpărarea unor sortimente de îngheţată obţinute doar din ingrediente naturale, fără aditivi”.

Excesul poate duce la obezitate

Din punct de vedere cantitativ, al doilea ingredient al multor tipuri de înghețată este zahărul. De aceea, dacă este consumată prea des, înghețata poate fi un factor alimentar care contibuie la apariția unor probleme de sănătate ca obezitatea, cariile dentare, creșterea nivelului de trigliceride din sânge, un alt gen de grăsime.

Ce riști dacă o mănânci prea repede?

Dantura poate avea de suferit în cazul în care nu aștepți 3-5 minute de la scoaterea înghețatei din congelator. Poate fi afetat smalțul dinților, ceea ce e posibil să ducă la apariția cariilor dentare. De asemenea, dacă o mănânci pe fugă, se poate instala ceea ce se numește vasoconstricție, o reducere a diametrului vaselor de sânge și a afluxului de sânge către organe. Din aceste cauze pot apărea dureri de cap, vedere încețoșată, amețeli.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page