Calendar

CALENDAR | Astăzi, Sfântul Constantin cel Mare, primul împărat creştin

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Împăratul Constantin  împreună cu mama sa, Sfânta Împărăteasă Elena, în fiecare an în ziua de 21 mai.

Împăratul Constantin a schimbat faţa lumii: a restaurat Imperiul Roman şi a făcut din el un imperiu creştin. Domnia lui a marcat o evoluţie a puterii imperiale. În epoca bizantină, el este un simbol, de aceea o serie de împăraţi au preluat simbolic titlul de `Noul Constantin”. Poate că nici un suveran din istoria bizantină nu merită mai mult recunoașterea apelativului „cel Mare” decât Constantin, deoarece el a luat două decizii care au modificat viitorul lumii civilizate: recunoaşterea creştinismului și transferul capitalei imperiale de la Roma la Constantinopol.

În 313, Constantin dă edictul de la Milano, în urma căruia creştinismul devine o religie licită şi bunurile confiscate în timpul persecuţiilor lui Diocleţian sunt restituite. Constantin se proclamă creştin şi îi încurajează pe cetăţenii romani să se convertească, lăsându-le totuşi libertatea de alegere. Ia diverse măsuri care arată tuturor favoarea de care se bucura creştinismul (spre exemplu, instaurarea duminicii ca zi de odihnă). Construieşte locaşuri de cult: la Roma, palatul de la Lateran este oferit episcopului, în timp ce o mare bazilică este construită pe colina Vaticanului, deasupra locului moaştelor Sfântului Apostol Petru. Sfânta Elena descoperă Sfânta Cruce la Ierusalim şi Constantin zideşte Bazilica Sfântului Mormânt.

Domnia lui Constantin cel Mare, care avea să transforme imperiul păgân într-unul creștin, marchează începutul istoriei bizantine. Actul fondator este crearea „Noii Rome” pe malurile Bosforului, cetate care va purta numele său: Constantinopol, inaugurată la data de 11 mai 330. Orașul a fost închinat de către întemeietorul său Sfintei Fecioare Maria, iar cu prilejul inaugurării s-a săvârșit o slujbă în Biserica „Sfânta Irina”.

Imparatul Constantin a murit în 337 şi a rămas cunoscut în istorie cu supranumele „cel Mare”.

Ziarullumina.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page