Sanatate

SANATATE | Alimente bogate în fier și zinc

Te simţi obosită, nervoasă fără motiv, îți cade părul și suferi de dureri de cap? Asta înseamnă că poți suferi de o lipsă de fier și de zinc în organism. Iată alimentele care au un conținut bogat cu aceste minerale și care te pot ajuta dacă le incluzi în dietă!

Alimente bogate în fier și zinc: spanac și linte

Ca să previi apariţia unei deficienţe de fier, este bine să incluzi în alimentația ta zilnică legume precum spanacul, lintea, fasolea verde, dar și fructe oleaginoase, precum migdalele și nucile. Ca să scapi de carența de zinc, poți apela cu încredere la nuci, dar și la fasolea verde.

Alimente bogate în fier: carnea roşie și ouăle

Știai că fierul care provine din alimentele de origine animală sunt mai bine asimilate de organism? Așadar, nu ezita să mănânci carne de pasăre, de vită, dar și ouă. Și ficatul are un conținut bogat de fier, așa că nu ezita să-l consumi, de două ori pe săptămână.

Este foarte important să nu privezi organismul de alimente bogate în fier, căci persoanele care au pentru o perioadă mai lungă dificienţă de acest mineral sunt mai predispuse unui accident vascular cerebral (AVC), conform celei mai recente cercetări în domeniu.

Rezultatele studiului, publicate în Jurnalul Medical ,,PLoS One”, au arătat că şi persoanele care au un nivel moderat redus de fier au un risc de două ori mai mare de a suferi un AVC, spre deosebire de cele care nu au o astfel de deficienţă.

În cadrul studiului, specialişti au analizat date de la 500 de persoane care sufereau de o boală ereditară rară, care făcea ca vasele de sânge de la nivelul plămâinilor să se dilate.

Alimente bogate în zinc: ciupercile

Deficiența de zinc transmite organismului simptome precum stări accentuate de depresie, căderea părului, dar și scăderea poftei de mâncare, spun specialiștii. Această deficiență poate fi acoperită dacă incluzi în dietă mazăre, ciuperci, sfeclă roși, dar și pătrunjel, alimente bogate în zinc.

Vitamina C, de ajutor

Şi vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul. De aceea, este recomandat să mănânci în fiecare zi citrice, precum portocale, mandarine ori lămâi.

Alte fructe cu un conţinut ridicat de vitamina C sunt kiwi şi căpşunile. Nu ezita să consumi şi roşii, broccoli şi varză, recunoscute pentru conţinutul mare de vitamina C.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page