Local

LOCAL | Peste 3.000 de stări de pericol au fost înlăturate de pompieri

Peste 3.000 de stări de pericol, cauze potenţiale de incendiu şi alte nereguli au fost înlăturate în urma celor 2.589 de controale şi verificări efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, anul trecut, la operatori economici, instituţii şi localităţi. Aproape jumătate dintre abaterile de la legislaţia de prevenire a situaţiilor de urgenţă (incendii şi protecţie civilă) au fost remediate pe timpul verificărilor. Alte 1.521 nereguli au îmbrăcat formă contravenţională, dintre care 367  amenzi în valoare de 200.000 lei.

          Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la modul defectuos de exploatare a instalaţiilor (electrice, de gaz, de încălzire locală), neverificarea mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), neinstruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Cu toate că anul trecut au fost efectuate cu 13,6% mai multe controale decât în 2013, numărul deficienţelor a scăzut cu 4%, ceea ce înseamnă că administratorii/conducătorii de instituţii publice şi operatori economici au început să conştientizeze că numai prin respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor îşi pot proteja viaţa, bunurile materiale şi mediul.

În 2014, inspectorii de prevenire au desfăşurat peste 1.800 activităţi de pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei (convocări, instruiri, puncte de informare preventivă, antrenamente de specialitate la localităţi, activităţi de informare derulate în cadrul campaniilor naţionale, la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti, activităţi cu cercurile de elevi, exerciţii de evacuare în caz de incendiu/cutremur în unităţile de învăţământ).

La aceste activităţi au participat peste 50.000 de elevi, cadre didactice, dar şi simpli cetăţeni, fiind distribuite aproape 30.000 de materiale informative.

În perioada 01 – 31.07.2014, s-a organizat şi desfăşurat ediţia a IV-a a Proiectului educaţional „Prezent şi viitor în siguranţă” în cadrul programului „Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă”.  Evenimentul, unic la nivel naţional, a fost organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Botoşani, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Botoşani, Societatea Naţională de „Cruce Roşie” din România – Filiala Botoşani şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani.

La activitate au participat 300  de copii şi 30 de cadre didactice.

Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă s-a finalizat prin participarea a 60 de elevi la „Tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă”, organizată în Tabăra „Codrii de Aramă” Agafton în perioada 04-08.08.2014.

În perioada analizată, au fost emise 112 avize de securitate la incendiu, avize de securitate la incendiu pentru amplasarea construcţiilor în interiorul parcelelor, precum şi acorduri pentru jocuri de artificii, dar şi 64 de autorizaţii de securitate la incendiu şi protecţie civilă.

Totodată, au fost emise 22 de avize pentru transportul deşeurilor periculoase.

În 2014, au fost recepţionate 40 de obiective la care au fost efectuate lucrări de investiţii/modernizare (faţă de 18 în 2013) şi s-au executat 177 de controale tehnice de specialitate la obiective aflate în investiţii (faţă de 138 în 2013).

Anul trecut, inspectoratul a primit, înregistrat şi soluţionat un număr de 27 petiţii şi sesizări în domeniile apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile. Toate petiţiile şi sesizările adresate unităţii au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page