Diverse

DIVERSE | Cafeaua, la fel de puternică precum unele pastile

Deşi este aliatul dimineţilor, cafeaua are efecte masive asupra creierului, dar şi a celorlalte organe dacă este consumată în cantităţi mari, arată cel mai recent studiu în domeniu.

Mai exact, efectele cafelei pot fi comparate cu cele ale substanţelor psihoactive.

Dacă 2 căni de cafea pe zi reprezintă doza obişnuită pentru un consumator de cafeină, chiar şi o cantitate un pic mai mare poate duce la apariţia efectelor adverse: mărirea ritmului bătăilor inimii, transpiraţie excesică, stări de anxietate.

Situaţia este cu atât mai întâlnită la persoanele care obişnuiesc să muncească mult şi consumă o cantitate mai mare de cafea tocmai pentru a face faţă sarcinilor de la locul de muncă şi de acasă.

Potrivit cercetătorilor, cafeaua acţionează foarte rapid în organism, mai exact moleculele mici ajung la nivelul creierului în aproximativ 20 de minute, respectiv la bariera hemato-encefalică.

Odată ajunse aici, moleculele blochează absorbţia de adenozină, un neurotransmiţător care spune creierului că s-a instalat senzaţia de oboseală.

În cantitate mai mare, cafeaua poate avea efecte psihologice: stimulează sistemul nervos central, creşte vigilenţa şi concentrarea, iar tensiunea arterială se măreşte, simptome întâlnite şi la persoanele anxioase.

,,Prea multă cafeină poate face pe oricine să devină anxios. Dozele mari pot produce efecte farmacologice asemănătoare cu cele ale substanţelor psihoactive”, a afirmat John Greden, profesor la Universitatea din Michigan (SUA).

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page